kogelkraan


Eigenschappen

Voorkeurslabelkogelkraan
DefinitieAfsluiter waarmee een doorstroomopening geheel of gedeeltelijk kan worden afgesloten door middel van een kogel.
Synoniemkogelkranen, kogelkleppen, kogelafsluiter, kogelafsluiters, kogelventiel, kogelventielen
Toelichting op definitieKogelkraan: afsluitlichaam draait zich dwars naar de stroming om een as en wordt in open toestand doorstroomd.


Een kogelkraan, ook wel kogelklep, kogelafsluiter of kogelventiel genoemd, sluit een vloeistof- of gasstroom gedeeltelijk of geheel af door middel van een roterende kogel met een boring. Door de kogel een kwartslag (90 graden) om zijn as te roteren, wordt het medium al dan niet doorgelaten.

Deze kleppen worden gekenmerkt door een lange levensduur en zorgen over de levensduur voor een betrouwbare afsluiting, zelfs als de kraan langere tijd niet in gebruik is. Hierdoor zijn ze meer populair als afsluiter dan bijvoorbeeld de schuifafsluiter. Bovendien zijn ze beter bestand tegen vervuilde media dan de meeste andere typen ventielen.

Kogelkranen worden in speciale uitvoeringen ook gebruikt als regelventiel. Deze toepassing is minder gangbaar vanwege de relatief beperkte nauwkeurigheid van het regelen van het debiet in vergelijking met andere typen regelventielen. Toch zijn er hier ook enkele voordelen. Er kan bijvoorbeeld een goede afsluiting van de leiding gemaakt worden, zelfs in het geval van vuile media.
Exacte overeenkomsthttps://aquo.begrippenxl.nl/aquo/nl/page/Id-b863523b-22da-40a3-8a9d-aaf352fbb126, https://tameson.nl/kogelkraan-introductie.html
Afbeelding vandoorsnede van een handbediende 2-weg kogelkraan

Doorsnede van een handbediende 2-weg kogelkraan.

2-weg kogelkraan

2-weg kogelkraan.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
kogelkraanBreder
kogelkraanBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg