Recht van opstal


Eigenschappen

VoorkeurslabelRecht van opstal
DefinitieHet recht van opstal (Latijn: superficies) is een zakelijk recht om in, op of boven een onroerende zaak die eigendom is van een ander rechtssubject, gebouwen, werken of beplantingen (de zogenaamde opstallen) in eigendom te hebben.
Publieksvriendelijke toelichtingRecht van opstal is het recht om op andermans grond iets te bouwen. Normaal gesproken wordt alles dat op iemands grond staat automatisch eigendom van diegene. Zo is het huis dat je op je eigen grond bouwt automatisch je eigendom. Een recht van opstal voorkomt dat het huis dat je op andermans grond bouwt automatisch eigendom wordt van die ander.
Synoniemrecht van opstal
Toelichting op definitieHet opstalrecht is een uitzondering op het recht van natrekking, volgens hetwelk deze opstallen in principe automatisch eigendom zouden zijn van de grondeigenaar.

Degene die het recht van opstal heeft, heet de opstaller of opstalhouder (superficiarius). De eigenaar van de grond waarop een opstalrecht is gevestigd wordt grondeigenaar of opstalgever (dominus soli) genoemd.

Bij het aanleggen van kabels en leidingen in het grondgebied van derden wordt meestal gebruik gemaakt van het Recht van opstal.
Voorbeeldhttps://images.app.goo.gl/QCKQ88h2cVrGWagy8
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Recht_van_opstal
Afbeelding vanzonnepanelen.JPG

Zonnepanelen met Recht van opstal.

recht van opstal

Recht van opstal.

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Recht van opstalBreder
Recht van opstalBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpgBestand:Zakelijk Recht van Opstal.pdf

https://www.oasen.nl/files/importedruwwaterleiding-crezeepolder-ridderkerk-2-jpg