interoperabiliteit


Eigenschappen

Voorkeurslabelinteroperabiliteit
DefinitieProducten, systemen of organisaties zijn interoperabel als ze zonder beperkingen samen kunnen werken. De term wordt vaak gebruikt in de IT, bij de spoorwegen, de medische sector en bij overheidsorganisaties bij onderlinge samenwerking en bij samenwerking met het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en burgers.
Toelichting op definitieEen woord voor product, systeem, organisatie, enzovoorts, is entiteit. Voor interoperabiliteit van entiteiten zijn standaarden, protocollen en procedures nodig voor de wederzijdse afstemming van de entiteiten. Bij fysieke entiteiten, zoals producten, apparaten en communicatiemiddellen, impliceert interoperabiliteit ook dat de gebruiker geen speciale moeite hoeft te doen om de entiteit interoperabel te laten zijn.

Interoperabiliteit is noodzakelijk als de samenwerking van entiteiten noodzakelijk is en als de entiteiten autonoom of heterogeen zijn. Netwerken zijn daar een voorbeeld van. Zonder interoperabiliteit functioneert een netwerk niet. (bron: Wikipedia)

Mogelijkheid van verschillende autonome, heterogene eenheden, systemen of partijen om met elkaar te communiceren en interacteren.

Interoperabilteit vraagt integratie.

(bron: NEN 3610:2011 / ArchiXL)
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Interoperabiliteit
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
interoperabiliteitBreder
interoperabiliteitBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg