bekramming

Eigenschappen

Voorkeurslabelbekramming
DefinitieVersterkt geotextiel doek, vastgezet met pennen, staaldraad en zandzakken (fixeren) op de klei ondergrond van de waterkering. Dient ter verhoging stabiliteit (gras)bekleding bij overloop of overslag. Toepassen indien ophoging van kruin niet of niet voldoende mogelijk is.
Toelichting op definitieWanneer er tijdens een storm hoge golven tegen de grasmat van een dijk klappen, kunnen deze golven de grasmat beschadigen. Het aanbrengen van tijdelijke bescherming is dan nodig om bij hoogwater op zee verdere schade aan de grasmat te beperken.

Het aanleggen van zo'n bescherming doen we met doeken van versterkte geotextiel. Deze brengen we aan over de plek waar de beschadiging zit. De doeken zetten we vervolgens vast in de klei met metalen pennen. We noemen dit bekramming.

Binnentalud/grasbekleding bedekken met geotextiel en deze met metalen pennen in de klei bevestigen of ballast het doek op kruin en talud met zandzakken. Met ijzerdraad worden pennen met elkaar verbonden, zodanig dat er geen water onder het doek kan komen. Door deze maatregel wordt grasbekleding geconsolideerd. Let op bij grote overslaande golven en harde wind.

per 100 m: 500 m² geotextiel, 800 pennen, 1725 m staaldraad, 1000 zandzakken, 18 m³ zand, 450 pennen klein, 2 shovels, 2 vrachtwagens, 9 man
Exacte overeenkomsthttps://v-web002.deltares.nl/sterktenoodmaatregelen/index.php/Bekramming
Afbeelding vanbekramming


bekramming

200px-Aanbrengen_bekramming.png

200px-Bekramming.png

200px-Bekramming_%28aa_en_maas%29.png

Bekramming.

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
bekrammingBreder
bekrammingBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
geotextiel (Begrip)Gerelateerdbekramming
Rdf.jpghttps://v-web002.deltares.nl/sterktenoodmaatregelen/images/f/fe/Aanbrengen_Bekramming_V3_720P_.mp4