trofiegraad


Eigenschappen

Voorkeurslabeltrofiegraad
DefinitieDe trofiegraad (Grieks: τροφη = voeding) geeft de voedselrijkdom van het water of van de bodem aan. De voedselrijkdom wordt mede bepaald door de aanwezigheid van de voedingsstoffen nitraat en fosfaat. Deze stoffen zijn belangrijk voor de voeding van planten.
Toelichting op definitieBinnen de trofie is er een schaalverdeling.

Vaak wordt de trofiegraad samen met de saprobie (de hoeveelheid afbreekbaar organische stof) gebruikt voor de beoordeling van een water-ecosysteem.

Voor zoet oppervlaktewater is er een indeling in enkele categorieën voor de voedselrijdom in oligotroof, mesotroof, eutroof en hypertroof water.

  • Oligotroof oppervlaktewater bevat weinig voedingsstoffen (nutriënten) en er zal weinig plantengroei en algengroei plaatsvinden. Het water is helder en na de zomer is de verzadiging met zuurstof 70%.
  • Mesotroof oppervlaktewater bevat meer nutriënten dan oligotroof water. Het water is nog steeds helder. In het water groeit echter wel fytoplankton. Na de zomer is de verzadiging met zuurstof 30 tot 70%.
  • Eutroof oppervlaktewater is rijk aan nutriënten, bijvoorbeeld fosfaten. Hierdoor kan fytoplankton zich sterker vermeerderen. De transparantie van het water neemt hierdoor af. In het hypolimnion van het water bevindt zich nauwelijks zuurstof. Het epilimnion is oververzadigd met zuurstof door de fotosynthese van de algen en waterplanten.
  • In hypertroof (of polytroof) oppervlaktewater is in de zomer door de algengroei de zuurstofvoorraad grotendeels verbruikt. Door het lage zuurstofgehalte treedt er vaak vissterfte op.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Trofiegraad
Afbeelding vannutrient_principle.png


31-0.png
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
trofiegraadBreder
trofiegraadBron van
trofiegraadGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
trofie (Begrip)Gerelateerdtrofiegraad
Rdf.jpg