trofiegraad
Eigenschappen
Voorkeurslabel | trofiegraad |
---|---|
Definitie | De trofiegraad (Grieks: τροφη = voeding) geeft de voedselrijkdom van het water of van de bodem aan. De voedselrijkdom wordt mede bepaald door de aanwezigheid van de voedingsstoffen nitraat en fosfaat. Deze stoffen zijn belangrijk voor de voeding van planten. |
Toelichting op definitie | Binnen de trofie is er een schaalverdeling.
Vaak wordt de trofiegraad samen met de saprobie (de hoeveelheid afbreekbaar organische stof) gebruikt voor de beoordeling van een water-ecosysteem. Voor zoet oppervlaktewater is er een indeling in enkele categorieën voor de voedselrijdom in oligotroof, mesotroof, eutroof en hypertroof water.
|
Exacte overeenkomst | https://nl.wikipedia.org/wiki/Trofiegraad |
Afbeelding van | ![]()
![]() |
Status | Concept |
Relaties
Vertrekpunt | Relatie | Eindpunten |
---|---|---|
trofiegraad | Breder |
|
trofiegraad | Bron van |
|
trofiegraad | Gerelateerd |
|
Afgeleide relaties
Vertrekpunt | Relatie | Eindpunt |
---|---|---|
trofie (Begrip) | Gerelateerd | trofiegraad |