Japanse duizendknoop


Eigenschappen

VoorkeurslabelJapanse duizendknoop
DefinitieDe Japanse duizendknoop (Fallopia japonica, synoniemen: Reynoutria japonica, Polygonum cuspidatum) is een plant uit de duizendknoopfamilie (Polygonaceae). De plant komt oorspronkelijk uit Japan, maar doet het ook in streken elders op de wereld erg goed.
Toelichting op definitieVaak is lokaal een grote hoeveelheid van deze soort te vinden, en in de verdere regio niet. Uit de Japanse duizendknoop wordt het polyfenol resveratrol geïsoleerd.

De plant wordt door de IUCN vermeld als een van de honderd meest invasieve soorten ter wereld.[1] Onder meer in natuurgebied de Hoge Venen heeft de plant zich als een woekerende soort gevestigd.

Er zijn ook minder woekerende variëteiten (zoals: F. japonica var. compacta 'Variegata' en 'Crimson Beauty') die als sierplant of bodembedekker aangeplant worden, maar mogelijk terug kunnen vallen naar de oorspronkelijke, agressieve variëteit.

De plant heeft een grote groeikracht en is in staat zich te vestigen in droge en natte grond in voedselrijke en voedselarme habitats op zand, klei of veen. Hij verdringt daarbij de andere kruiden en struiken. De plant kan goed zijn weg vinden door kleine doorgangen zoals in barsten van de fundering van huizen of door gaten of barsten in het wegdek. De Japanse duizendknoop wordt daarom internationaal tot de honderd meest invasieve exoten gerekend.
Voorbeeldhttps://www.hunzeenaas.nl/grip-op-exoten/
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Japanse_duizendknoop
Afbeelding vanJapanse duizendknoop
Japanse duizendknoop.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Japanse duizendknoopBreder
Japanse duizendknoopBron van
Japanse duizendknoopGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg