baryon


Eigenschappen

Voorkeurslabelbaryon
DefinitieEen baryon is een subatomair deeltje dat bestaat uit een oneven aantal quarks (minstens drie quarks). Bekende voorbeelden zijn het proton en het neutron.
Toelichting op definitieDe naam "baryon" komt van het Griekse woord voor "zwaar" (βαρύς, barys), omdat ten tijde van hun naamgeving de meeste bekende deeltjes lagere massa's hadden dan de baryonen.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Baryon, http://www.rws.nl/abdl#DEF-2478
Afbeelding van600px-Baryon-octet-small.svg.png

Drie quarks vormen een baryon.

Baryonen verschillen van mesonen die bestaan uit een quark en een antiquark. De baryonen en de mesonen vormen samen de familie van de hadronen, de verzameling van deeltjes die uit quarks bestaan (losse quarks lijken niet voor te komen, zie confinement). Baryonen zijn fermionen en voldoen aan het uitsluitingsprincipe van Pauli. Mesonen daarentegen zijn bosonen.

Aangezien baryonen zijn opgebouwd uit quarks nemen zij deel aan de sterke wisselwerking, in tegenstelling tot bijvoorbeeld leptonen, die niet uit quarks zijn opgebouwd. De bekendste baryonen zijn de protonen (p) en de neutronen (n) die samen het grootste deel van de massa van de zichtbare materie in het heelal vormen, terwijl elektronen (de andere belangrijke component van atomen), leptonen zijn. Elk baryon heeft een corresponderend antideeltje (antibaryon), waar quarks zijn vervangen door hun overeenkomstige antiquarks. Een proton bestaat bijvoorbeeld uit twee upquarks en één downquark en het bijbehorende antideeltje, het antiproton, bestaat uit twee anti-upquarks en één antidownquark. (bron: Wikipedia)
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
baryonBreder
baryonBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
meson (Begrip)Brederbaryon
neutron (Begrip)Brederbaryon
proton (Begrip)Brederbaryon
Rdf.jpg