lithostratigrafie


Eigenschappen

Voorkeurslabellithostratigrafie
DefinitieEen systematische beschrijving van de aardkorst, waarbij met name aandacht wordt geschonken aan de gesteente-eigenschappen van de onderscheidende lagen.
Toelichting op definitie(bron: Aquo)


Lithostratigrafie is een wetenschappelijke discipline binnen de stratigrafie en geologie die de volgorde van gesteentelagen bestudeert. Het doel van lithostratigrafie is het opstellen van lithologische colommen waarin van individuele gesteentelagen de dikte en lithologie wordt geplot.

In tegenstelling tot chronostratigrafie, waarbij van gesteentelagen de chronologische volgorde wordt bepaald, gaat het bij lithostratigrafie om de eigenschappen van gesteentelagen zoals die op een bepaalde plek te vinden zijn. Omdat lagen die in een bepaald tijdvak zijn afgezet, regionaal in dikte kunnen verschillen, of in hetzelfde tijdvak lateraal verschillende typen gesteenten kunnen zijn afgezet (dit noemt men een verschil in sedimentaire facies) is lithostratigrafie per definitie een vorm van regionale geologie.
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-978b93e7-af96-4407-8a19-85527ea92a9e, https://nl.wikipedia.org/wiki/Lithostratigrafie
Afbeelding van390px-Litostratigrafia_Monte_San_Giorgio.gif
Voorbeeld van een lithostratigrafische colom, waarin de eigenschappen van gesteentelagen worden geplot langs een verticale schaal waarop de relatieve diktes van de lagen zijn af te lezen.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
lithostratigrafieBreder
lithostratigrafieBron van
lithostratigrafieGerelateerd
lithostratigrafieLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
schematisch ondergrond model (Begrip)Gerelateerdlithostratigrafie
Rdf.jpg