bascule brug


Eigenschappen

Voorkeurslabelbascule brug
DefinitieBrug, met één val, draaibaar om een horizontale as, waarbij de ballast en de klap een onveranderlijke stand hebben t.o.v. elkaar.
Synoniembascule bruggen
Toelichting op definitieEen basculebrug is een soort beweegbare brug.

Bij een basculebrug gaat het brugdek open en dicht, door te roteren om de horizontale as haaks op het wegdek van de brug. Aan de ene kant van het draaipunt zit het brugdek, aan de andere kant van het draaipunt zit het contragewicht.

Vroeger gebruikte men een bascule om te wegen. De werking van een basculebrug is precies hetzelfde als bij de bascule, vandaar de naam. Aan de ene kant van het draaipunt hangt het brugdek, aan de andere kant hangt het contragewicht. Dit contragewicht is meestal onzichtbaar weggewerkt onder de weg, in de basculekelder. Een ballastkist, vaak gevuld met beton en schroot, vormt het contragewicht. Doordat brugdek en contragewicht met elkaar in evenwicht zijn kost het minder energie om de brug te openen en te sluiten (net zoals bij een schuifraam met contragewichten).

De basculebrug is de opvolger van de ophaalbrug. Het belangrijkste verschil tussen deze twee bruggen is dat de basculebrug één draaipunt heeft en de ophaalbrug twee. Bij de ophaalbrug is aan het ene draaipunt het brugdek verbonden en aan het andere draaipunt het contragewicht. Bij de basculebrug zijn contragewicht en brugdek aan hetzelfde draaipunt verbonden. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-89b6939f-9734-4324-8cda-3902f68c607c
Bijna overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Basculebrug
Afbeelding vanBasculebrug Kloosterveen Assen


Basculebrug Kloosterveen Assen
Basculebrug Kloosterveen Assen.

Basculebrug Drentse Hoofdvaart-N373
Basculebrug Drentse Hoofdvaart-N373

Van Stolbergbrug Oosterdiep Veendam
Basculebrug, Van Stolbergbrug Oosterdiep Veendam.

bascule brug

Basculebrug.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
bascule brugBreder
bascule brugBron van
bascule brugDeel van
bascule brugLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
rolbascule brug (Begrip)Brederbascule brug
Rdf.jpg