bodemerosie


Eigenschappen

Voorkeurslabelbodemerosie
DefinitieBodemerosie is het verdwijnen van de bovengrond door water of wind. Meestal heeft dit rampzalige gevolgen voor de landbouw.
Toelichting op definitie(Bron: Cultureel Woordenboek)


Uitslijting of afslijting van de bodem door water, wind e.d. (Bron: Biogische begrippen)

De afvoer van bodemdeeltjes van een stukje onbeschermd aardoppervlak, bijv. een akker. (Bron: Digischool)

De aantasting van de kwaliteit van de bodem door het onoordeelkundig handelen van de mens. Het kan uiteindelijk leiden tot de definitieve vernietiging van de bodem. (Bron: Digischool)

Het wegspoelen van de bovenste vruchtbare laag van de bodem. Het kan ontstaan nadat men bossen op hellingen worden gekapt, waarna de boomwortels de vruchtbare grond niet meer vast houden. (Bron: Digischool)

Afvoer van de bovenste laag van de bodem door stromend water of de wind. Vaak wordt dit door de mens veroorzaakt (ontbossing of verzilting). (Bron: Digischool)


Exacte overeenkomsthttps://www.encyclo.nl/begrip/bodemerosie, https://www.cultureelwoordenboek.nl/aarde-weer-en-klimaat/bodemerosie, https://www.encyclo.nl/lokaal/10084, https://www.encyclo.nl/lokaal/10085, https://www.encyclo.nl/lokaal/10093, http://www.digischool.nl/ak/onderbouw-vmbo/materiaal/begrip/b_milieu.htm, http://www.digischool.nl/ak/onderbouw-vmbo/materiaal/begrip/b_milieu.htm
Afbeelding vanstuiven_fotor.-detail.jpg


Zandstorm-in-Wildervanksterdallen-Foto-Facebook-Jans-Meijer.jpg
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
bodemerosieBreder
bodemerosieBron van
bodemerosieGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg