waaierdeur


Eigenschappen

Voorkeurslabelwaaierdeur
DefinitieSluisdeur bestaande uit twee, bijna haaks op elkaar geplaatste helften, waarbij de waterdruk op de ene helft, de druk op de andere helft opheft, zodat de deuren ten alle tijden gesloten kunnen worden.
Synoniemwaaierdeuren
Toelichting op definitieBron: De Binnenvaart.


Een waaierdeur bestaat uit twee aan elkaar verbonden delen, die rond kunnen draaien in een komvormige inkassing. Het blad dat de sluis afdicht, zichtbaar op de foto, heeft een breedte van ongeveer 5/6 van het andere blad. Deze twee delen zijn gekoppeld tot één stijf geheel en vormen samen een soort waaier. De waaierdeur komt gewoonlijk dubbel voor, ze zien eruit als puntdeuren waarbij de waaier in de deurkas zit. Waaierdeuren kunnen naar beide zijden het water keren. Door de waaierkas via buizen met water te vullen verandert de druk op de deuren zodanig dat deze zowel tegen de stroom in als met de stroom mee open en dicht gedraaid kunnen worden. De waaierdeuren worden gemaakt van hout, ijzer of staal. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://data.cultureelerfgoed.nl/term/id/cht/dfb6fd74-69aa-4889-80ff-b9da77135fc2, https://nl.wikipedia.org/wiki/Sluisdeur
Afbeelding van390px-Gorinchem_-_deur_van_de_Korenbrugsluis.jpg
Waaierdeur van de Korenbrugsluis in Gorinchem.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
waaierdeurBreder
waaierdeurBron van
waaierdeurDeel van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg