nutsbedrijf


Eigenschappen

Voorkeurslabelnutsbedrijf
DefinitieDoor de overheid gesticht bedrijf dat dienstbaar is aan het verbreiden van nutsvoorzieningen (water, gas, telefoon etcetera).
Synoniemnutsbedrijven
Toelichting op definitieOverheidsbedrijf ten bate van het algemeen nut, bijvoorbeeld waterleiding- of elektriciteitsbedrijven. (bron: Woordgebruik bij Waterschappen, C. Euser, Heemraad Waterschap Ijsselmonde, 1985 / Aquo / DIV)


Een nutsbedrijf is een bedrijf dat, vaak vanuit een monopoliepositie, opereert in een sector die beschouwd wordt zijnde van openbaar nut omdat het belangrijke producten of diensten levert die in het algemeen belang zijn. Om die reden zijn nutsbedrijven onderworpen aan strenge regels (zoals maximumprijzen). De geleverde voorzieningen worden nutsvoorzieningen genoemd.

Enkele basisvoorzieningen zijn:

  • Elektriciteit, vaak ook stroom of licht genoemd.
  • Aardgas, kortweg gas. Wegens het niet duurzame ervan wordt deze voorziening in o.m. Nederland geleidelijk afgeschaft, en dan vervangen door bijvoorbeeld warmtedistributie.
  • Drinkwater.
Voorbeeldhttps://wmd.nl, https://waterbedrijfgroningen.nl, https://www.gasunie.nl, https://www.essent.nl, https://www.vattenfall.nl, https://www.enexis.nl
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-8bb9152c-808f-46d1-b6fe-45de3055272e
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
nutsbedrijfBreder
nutsbedrijfBron van
nutsbedrijfGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
netbeheerder (Begrip)Bredernutsbedrijf
watervoorziening (Begrip)Bredernutsbedrijf
administratief gebied (Begrip)Gerelateerdnutsbedrijf
Rdf.jpg