brandpuntsafstand


Eigenschappen

Voorkeurslabelbrandpuntsafstand
DefinitieDe brandpuntsafstand is de afstand van het centrum van de lens naar het beeldvlak.
Publieksvriendelijke toelichtingDe brandpuntsafstand is de afstand tussen het midden van je lens en het punt waar de invallende lichtstralen weer samenkomen nadat ze door de lens gebroken zijn. Het punt waar de lichtstralen samenkomen, is de sensor van je camera. Dit bepaalt de grootte van je beeldhoek én hoe ver je in kunt zoomen. De brandpuntsafstand wordt altijd in millimeters aangeduid.
Synoniembrandpuntsafstanden, focal length
Toelichting op definitieDe brandpuntsafstand van een lens of spiegel is gedefinieerd als de afstand tussen de lens en het punt waar lichtstralen, die evenwijdig aan de optische as invallen, na door de lens samenkomen omdat zij in de lens van richting zijn gebroken. Dat punt heet het brandpunt of de focus van de lens en is in de figuur hiernaast met een F aangegeven. De brandpuntsafstand wordt met f aangegeven en in lengte-eenheden (in meters) uitgedrukt.

Deze definitie is alleen voor dunne lenzen te gebruiken. Voor dikke lenzen en stelsels van lenzen, zoals in een verrekijker, moet de brandpuntsafstand anders worden gedefinieerd, met behulp van hoofdvlakken.

In plaats van de brandpuntsafstand wordt voor brillenglazen, voorzetlenzen en dergelijke de lenssterkte gebruikt, die is gedefinieerd als de omgekeerde waarde van de brandpuntsafstand. Er kan met de lenssterkte eenvoudiger worden gerekend dan met de brandpuntsafstand. De eenheid voor de lenssterkte is de dioptrie, gedefinieerd als 1 dpt = 1 m-1.

De brandpuntsafstand is in de fotografie een belangrijk begrip. Ieder objectief wordt behalve door de helderheid van het in het objectief voor de lenzen gebruikte glas door de brandpuntsafstand ervan bepaald.
Exacte overeenkomsthttps://data.cultureelerfgoed.nl/term/id/cht/51aca107-3b36-47fb-8216-4a61865c4d4f, https://www.cameranu.nl/nl/advies/foto/wat-is-brandpuntsafstand
Afbeelding vanbrandpuntsafstand

Een positieve lens. Lichtstralen, die evenwijdig invallen en de lens passeren, convergeren aan de andere kant van de lens.

camera rapport, brandpuntsafstand

Brandpuntsafstand objectief = 100.5 mm.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
brandpuntsafstandBreder
brandpuntsafstandBron van
brandpuntsafstandDeel van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg