Biochemie


Eigenschappen

VoorkeurslabelBiochemie
DefinitieBiochemie is de natuurwetenschap op het raakvlak van biologie en scheikunde. Ze bestudeert de samenstelling, functies en interacties van moleculen die bijdragen aan de structuur en werking van levende organismen. Biochemici maken gebruik van de methodieken en terminologie van de scheikunde om verschillende aspecten en cellen en levende wezens te beschrijven en te verklaren.
Toelichting op definitieDe biochemie is hoofdzakelijk een praktisch gerichte wetenschap. Kennis uit biochemisch onderzoek wordt in diverse vakgebieden toegepast, met name in de geneeskunde, voedingsleer, industrie en landbouw. Biochemie heeft bijgedragen aan de ontrafeling van ziektefenomenen, en levert kennis over enzymen die in industriële toepassingen worden gebruikt, onder meer voor de productie van biobrandstoffen of voor de synthese van geneesmiddelen.

De belangrijkste chemische constituenten van een levend wezen zijn eiwitten, koolhydraten, lipiden en nucleïnezuren. Deze moleculen vervullen verschillende functies die onmisbaar zijn voor de overleving van een organisme, zoals de katalyse van reacties, transformatie van energie en opslag van genetische informatie. Ook kleinere verbindingen, zowel anorganische (bijvoorbeeld mineralen) als organische (bijvoorbeeld hormonen) zijn hierbij van belang.

De biochemie heeft zich vanaf het midden van de 20e eeuw krachtig ontwikkeld. Dankzij vernieuwingen op het gebied van analytische chemie, moleculaire biologie en microscopie zijn biochemici in staat geworden om de vorming, omzetting en afbraak (metabolisme) van biologisch-relevante moleculen in groot detail te beschrijven. Talloze vraagstukken uit de moderne levenswetenschappen konden worden opgelost op basis van biochemische methodologie.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Biochemie, http://eurovoc.europa.eu/4889
Afbeelding van323px-Phosphoglycerate_kinase_3PGK.png
Ruimtelijke structuur van een enzym.
Video van

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
BiochemieBreder
BiochemieBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
biochemisch zuurstofverbruik (Begrip)BrederBiochemie
stofwisseling (Begrip)BrederBiochemie
katabolisme (Begrip)Deel vanBiochemie
afbraak (Begrip)GerelateerdBiochemie
Rdf.jpg