traagheid


Eigenschappen

Voorkeurslabeltraagheid
DefinitieTraagheid (natuurkunde, in de klassieke mechanica) is de eigenschap van zware voorwerpen om de bewegingstoestand[1] die ze hebben te behouden, dus stilstaande voorwerpen blijven stilstaan en bewegende voorwerpen blijven met constante snelheid rechtuit bewegen.
Toelichting op definitieDit is het traagheidsprincipe, overeenkomend met het ervaringsfeit dat een voorwerp het traject gaat volgen van de minste actie. De bijbehorende beweging -zonder dat er een resulterende kracht op een voorwerp wordt uitgeoefend- heet een traagheidsbeweging.

Anders gesteld: de totale impuls (de hoeveelheid beweging, massa maal snelheid) van een systeem kan niet veranderen, tenzij er een externe kracht op inwerkt, waardoor er arbeid wordt verricht die een verplaatsing of rotatie van het voorwerp tot gevolg heeft.

Een ander woord voor traagheid is inertie.

Om de traagheidsbeweging van een voorwerp te veranderen is een kracht nodig. Daarbij manifesteert traagheid zich als een optredende weerstand tegen die verandering. Traagheid is een aspect van de massa van een object.

Ronddraaiende voorwerpen hebben de eigenschap dat ze hun "hoeveelheid draaiing" behouden, zie daarvoor "Traagheidsmoment". (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Traagheid
Afbeelding vanInertia_demonstration_applesauce.gif
Wanneer het papier snel weggetrokken wordt van onder het gesloten kuipje appelmoes op tafel blijft deze in horizontale richting vrijwel bewegingsloos vanwege traagheid.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
traagheidBreder
traagheidBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Getal van Froude (Begrip)Gerelateerdtraagheid
Rdf.jpg