zakbaak


Eigenschappen

Voorkeurslabelzakbaak
DefinitieStaaf voorzien van een grondplaat die wordt aangebracht om de zetting van een bepaalde laag te bepalen.
Synoniemzakbaken
Toelichting op definitieEen zakbaak is een meetinstrument waarmee het zakken van de grond vanaf het oorspronkelijke niveau wordt gemeten.

"Een zakbaak bestaat meestal uit een vierkante stalen plaat, met zijden van 2 m, met daarop een stalen buis. Bij doorgaande ophoging kan de stalen buis regelmatig worden verlengd. Door herhaalde waterpassing van de bovenkant van de baak kan het verloop van de zetting van de ondergrond worden bepaald."

Het doel van de zakbaak is de mate van zetting (inklinking van de grond) te achterhalen bij het ophogen van de grond. Het ophogen is een methode om de ondergrond voor te belasten. Voorbelasten vindt plaats bij bv. wegenaanleg om de ondergrond te laten inklinken (verdichten) zodat, na afgraven van de belasting, een basis wordt verkregen die nauwelijks meer inklinkt. De erop aan te brengen constructie (weg, gebouw o.d.) wordt daardoor minder door zettingen geplaagd.

Zakbaken worden dus gebruikt bij het monitoren van de grondophoging: waar bevindt zich (op welk punt in de tijd) de onderkant van de ophoging? De mate van verdichting van de ondergrond geeft vaak de kwaliteit van die grond aan. Afhankelijk van de verdichting wordt de grond eventueel extra opgehoogd (tijdelijke overhoogte). Per kilometer weg worden vele zakbaken toegepast om een goed beeld te hebben van de zakkingen; bij een weg kan dat bv. om de 50 meter zijn. Naast zakbaken worden ook waterspanningsmeters, peilbuizen, hellingmeters (inclinometers) en controlesonderingen uitgevoerd. "Het interpreteren van de metingen is specialistisch geotechnisch werk, waarbij onder meer gebruik wordt gemaakt van computerprogramma’s."

De tijdlijn van de zetting wordt mede gebruikt om de "restzetting" te bepalen: in welke mate zal de grond nog verder inklinken? Door extrapolatie van zakbaakmetingen kan worden bepaald of aan de restzettingeis van de opdrachtgever wordt voldaan (bv. max. 300 mm 10 jaar na opleveren).
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-cd3e1548-bd1a-4a20-80d2-842b609e94ee, https://www.joostdevree.nl/shtmls/zakbaak.shtml
Afbeelding vanzakbaak_2_meetinstrument_www_boskalis_nl.jpg


BUMA-handel-zakbaken-standaard-1024x683.jpg

Zakbaak.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
zakbaakBreder
zakbaakBron van
zakbaakDeel van
zakbaakLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
appendage (Begrip)Deel vanzakbaak
Rdf.jpg