saprobie


Eigenschappen

Voorkeurslabelsaprobie
DefinitieMate van belasting met organische stoffen.
Toelichting op definitieUitgang ter aanduiding van vervuildheid ('verrottingsgraad') van water, in het bijzonder de mate van aanwezigheid van organische stoffen. (bron: de Lange & de Ruiter, 1978. / Aquo)


Overmatige toevoer van afbreekbare organische stoffen. (bron: DIV)

Met de term saprobie of saprobiteit (Grieks: sapros = verrot) wordt de hoeveelheid (afbreekbare) organische stof in oppervlaktewater aangeduid. Soms wordt dit ook wel 'organische verontreiniging' genoemd. Vaak wordt dit samen met de trofiegraad gebruikt, de hoeveelheid in het water aanwezige anorganische voedingszouten. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-0ade1930-495c-4bb0-9cad-fea51308a8b0, https://nl.wikipedia.org/wiki/Saprobie
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
saprobieBreder
saprobieBron van
saprobieGerelateerd
saprobieLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
a-mesosaproob (Begrip)Gerelateerdsaprobie
b-mesosaproob (Begrip)Gerelateerdsaprobie
oligosaproob (Begrip)Gerelateerdsaprobie
polysaproob (Begrip)Gerelateerdsaprobie
saproob water (Begrip)Gerelateerdsaprobie
Rdf.jpg