elektriciteitskabel


Eigenschappen

Voorkeurslabelelektriciteitskabel
DefinitieKabel bestemd voor de voortgeleiding van elektriciteit.
Synoniemelektriciteitskabels, stroomkabel, stroomkabels, elektriciteitsleiding, elektriciteitsleidingen
Toelichting op definitie(bron: GISWAK / Aquo)


Een elektriciteitsleiding transporteert elektrische stroom. Deze leidingen bestaan in ieder geval uit elektrisch geleidend materiaal, al dan niet met daaromheen een elektrisch isolerende mantel. In het laatste geval kan een leiding ook bestaan uit meerdere kernen van elektrisch geleidend materiaal (aders) waarbij iedere ader afzonderlijk elektrisch is geïsoleerd van andere aders en het geheel met een mantel is omgeven.

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen geïsoleerd elektriciteitsdraad in buis en kabels (deze laatste bestaan meestal uit een samenstel van meerdere geïsoleerde aders) en luchtlijnen, ongeïsoleerde draden die bovengronds opgehangen zijn aan palen of masten, zoals in gebruik bij hoogspanningsnetten.

De meeste elektriciteitsleidingen bij huisinstallaties zijn voorzien van twee of drie aders. Bij twee aders zijn dit de fase (bruine isolatie) en de nulleider (blauwe isolatie). Leidingen met drie aders zijn daarnaast voorzien van een aardedraad (geel/groene isolatie).

Leidingen voor krachtstroom (driefasenspanning) bevatten doorgaans drie, vier of vijf geleiders, respectievelijk: de drie fasen; de drie fasen en de nul; en de drie fasen, de nul en aarde.

Kabels die geschikt zijn voor aanleg in de grond zijn voorzien van een aardscherm. Deze zogenaamde grondkabels bevatten direct onder de buitenmantel een gegalvaniseerde staaldraadomvlechting of een loodmantel. Behalve voor bescherming dient het aardscherm tevens als aardleiding. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-d799e585-40a6-46d3-a428-3ef20f0a7bd3, https://nl.wikipedia.org/wiki/Elektriciteitsleiding
Afbeelding vanelektriciteitskabels


Onderdelen elektriciteitsnetwerk

Onderdelen elektriciteitsnetwerk.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
elektriciteitskabelBreder
elektriciteitskabelBron van
elektriciteitskabelLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
middenspanningskabel (Begrip)Brederelektriciteitskabel
elektrische spanning (Begrip)Gerelateerdelektriciteitskabel
hoogspanning (Begrip)Gerelateerdelektriciteitskabel
laagspanning (Begrip)Gerelateerdelektriciteitskabel
Rdf.jpg