Normalized Difference Vegetation Index


Eigenschappen

VoorkeurslabelNormalized Difference Vegetation Index
AfkortingNDVI
DefinitieDe Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) is een simpele grafische indicator die gebruikt wordt om remote sensing-data te analyseren.
SynoniemVegetatie index, ndvi, vegetatie-index
Toelichting op definitieMaat voor de bedekking en het actief groeien van vegetatie aan het oppervlak. De index varieert van 0 (geen vegatatie, kale grond en staden) tot 1 (gewas dekt de grond volledig en groeit sterk, zoals grasland in april of mei).

Meestal komt deze data vanuit de ruimte, bijvoorbeeld vanaf observatiesatellieten. Men kan met de NDVI inventariseren of de geobserveerde plekken levende vegetatie bevatten. De index is erop gebaseerd dat vegetatie een groot deel van het zichtbare licht gebruikt voor fotosynthese, en het daardoor nauwelijks wordt teruggekaatst. Nabij-infrarood wordt daarentegen niet gebruikt door planten, en wordt teruggekaatst. Het verschil in reflectie tussen zichtbaar en nabij-infrarood licht is echter ook afhankelijk van de totale hoeveelheid licht die op het oppervlak valt. Daarom wordt het verschil hiervoor gecorrigeerd (genormaliseerd) door het door de totale hoeveelheid licht te delen .

De formule voor NDVI wordt gegeven door: ndvi-formula-300x123.png
waarbij NIR staat voor Near-InfraRed (nabij-infrarood) en VIS staat voor VISible light (zichtbaar licht). De waarde varieert tussen de -1 en de 1, waarbij positieve waardes vanaf ongeveer 0,2 duiden op levende vegetatie.

Golflengte licht RGB, CIR

Golflengte licht RGB, CIR.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Normalized_Difference_Vegetation_Index, https://www.encyclo.nl/lokaal/10296
Afbeelding vanplants.jpg


growth-monitoring-e1583902228867.png

32-1012_LeafGraphic_1200x630_FINAL.png

what-is-ndvi-graphic.jpg
Werkinstructiehttp://projecten/wiki/SitePages/Mutatie%20signalering%20ob.v.%20CIR%20beelden%20van%202%20jaargangen%20en%20Unsuperviced%20en%20superviced%20Classificatie.aspx

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Normalized Difference Vegetation IndexBron van
Normalized Difference Vegetation IndexGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
genormaliseerd verschil waterindex (Begrip)GerelateerdNormalized Difference Vegetation Index
Rdf.jpgCIR naar NDVI met Erdas Imagine
CIR naar NDVI met Erdas Imagine, band 1 = NIR & band 2 = Red.

NDVI op water berekenen

NDVI op water berekenen
NDVI op water (modeler in Erdas Imagine) met en zonder aantekeningen.