Friesche Veen

Eigenschappen

VoorkeurslabelFriesche Veen
DefinitieHet Friesche Veen (soms: Friese Veen of Friescheveen) is het Drentse deel van het Neerwold, waarvan het Groningse deel het Paterswoldsemeer is.
SynoniemHet Friesche Veen, Friese Veen, Friescheveen
Toelichting op definitieHet gebied heeft een oppervlakte van 78 hectare en ligt 1 kilometer ten noorden van Paterswolde. Het gebied ligt tegen het landgoed Vennebroek aan, dat net als het Friesche Veen beheerd wordt door Natuurmonumenten.

Het is een laagveengebied met moerasbos, riet en open water, ontstaan in het begin van de 19e eeuw door veenafgraving. Daar waar het werd afgegraven ontstond water met daartussen de legakkers waar het veen werd gedroogd. Door erosie zijn de meeste legakkers, op een aantal in het noordelijke gedeelte na, inmiddels verdwenen.

Aan het begin van de twintigste eeuw werd het meertje met het omliggende terrein aangekocht door Pieter Arnold Camphuis, die later ook Vennebroek verwierf. Tussen 1909 en 1910 liet hij aan de westzijde een huis bouwen naar ontwerp van architect Gerrit Nijhuis, dat Huize Weltevreden werd genoemd (Frieselaan 4), maar later ook wel bekend was als het Zusterhuis (omdat er verpleegsters gehuisvest werden) en als het huis Friese Veen. Het huis maakt deel uit van het complex Vennebroek, dat in 1993 werd aangewezen als rijksmonument. Vanaf het huis loopt een betonnen steiger het meer in, zodat zwemmers niet over de modderige oever hoeven te lopen.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Friesche_Veen
Afbeelding van390px-P03-DR-positiekaart2-gemlabels.png

Friesche Veen

399px-Vriescheveen060717.JPG

Het Friesche Veen gezien van uit een roeiboot.

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Friesche VeenBreder
Friesche VeenBron van
Friesche VeenGerelateerd
Rdf.jpg