Hondshalstermeer

Eigenschappen

VoorkeurslabelHondshalstermeer
DefinitieHet Hondshalstermeer is een meer in Oostelijk Groningen ten zuiden van Wagenborgen en ten westen van Nieuwolda in de gemeente Oldambt.
Toelichting op definitieTen noorden ligt het gehucht Kopaf, ten oosten het gehucht Westeind, ten zuidoosten het dorp 't Waar en ten westen het gehucht Stolderij. Het meer is aangelegd in de voormalige polders Weerdijk (de Weerdijk verliep deels door het meer) en De Dellen.

Het meer is 180 ha groot en in beheer bij Staatsbosbeheer. Het is in 1980 aangelegd langs de Hondshalstermaar als natuurreservaat in het kader van een ruilverkaveling. Tevens was het doel berging van de boezem te vergroten. In het zuidelijk deel van het meer zijn ook drie eilandjes gecreëerd, mede om de golfslag te breken.

Nadat aanvankelijk de natuurwaarden zich de eerste drie jaren voorspoedig ontwikkelden en het meer aan de doelstellingen leek te voldoen, trad er in de jaren daarna stagnatie op ten gevolge van de voedselrijkdom van het water en sterke wisselingen in het waterpeil. In 1999 is meer ruimte gegeven aan recreatief gebruik van het meer. Daartoe is het meer opengesteld voor kanovaart en zijn er langs de delen van de oevers fietspaden aangelegd. Deze paden bevinden zich overwegend buiten de dijk die het meer omringt zodat het meer zelf slechts op enkele plaatsen te bewonderen is. Aan de noordwestzijde van het meer is een bos aangelegd. Aan de noordoostzijde loopt de N362.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Hondshalstermeer
Afbeelding van260px-P01-GR-positiekaart2-gemlabels.png


Hondshalstermeer

Hondshalstermeer

Hondshalstermeer

Hondshalstermeer.
Video van

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
HondshalstermeerBreder
HondshalstermeerBron van
Rdf.jpg