plaatafsluiter


Eigenschappen

Voorkeurslabelplaatafsluiter
DefinitieAfsluiter waarmee een doorstroomopening geheel of gedeeltelijk kan worden afgesloten door middel van een plaat
Synoniemplaatafsluiters
Toelichting op definitieMesafsluiters vs schuifafsluiters.

Zowel mesafsluiters als schuifafsluiters zijn hoofdzakelijk ontworpen voor een open/dicht toepassing. Deze types afsluiters zijn niet geschikt om debieten te regelen. Wanneer vloeistof tegen een gedeeltelijk gesloten schuif of mes duwt, treden er trillingen en cavitatie op die de zitting en het lichaam kunnen beschadigen. Mesafsluiters en schuifafsluiters zijn ontworpen om langzaam te openen en te sluiten om het risico op waterslag te verkleinen.

Beide types kunnen worden gebruikt in toepassingen met:

  • Slib
  • Zware oliën
  • Niet-ontvlambare viscose vloeistoffen
  • Afvalwater
  • Schoon water


Een van de verschillen tussen de schuifafsluiter en de mesafsluiter is dat de mesafsluiter optioneel een scherp mes heeft om beter door slib/viscose media te snijden. AVK raadt bijgevolg aan om enkel schuifafsluiters toe te passen als het droog stofgehalte minder dan 10% bedraagt. Ook heeft de mesafsluiter een kortere inbouwlengte in vergelijking met een schuifafsluiter. Hierdoor is een mesafsluiter ook lichter van gewicht vergeleken met de schuifafsluiter. Dit zijn de belangrijkste verschillen en twee van de grootste voordelen van de mesafsluiter.

Mesafsluiters of plaatafsluiters worden meestal geïnstalleerd in afvalwaterzuiveringsinstallaties, chemische fabrieken, mijnen, cementfabrieken en in vele andere industriële toepassingen, terwijl schuifafsluiters meestal worden aangetroffen in drinkwaterleidingen, distributienetwerken en pompstations.
Exacte overeenkomsthttps://aquo.begrippenxl.nl/aquo/nl/page/Id-b6813bc8-894f-4aa6-aebe-d51646bfa450, https://www.avkvalves.be/nl-be/afvalwater/product-insights/mesafsluiters/wat-is-een-mesafsluiter
Afbeelding vanplaatafsluiter
Plaatafsluiter.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
plaatafsluiterBreder
plaatafsluiterBron van
plaatafsluiterGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg