heterotroof


Eigenschappen

Voorkeurslabelheterotroof
DefinitieEen organisme is een heterotroof organisme als het zijn organische celmateriaal opbouwt uit voedingsstoffen die het betrekt uit organische stoffen, afkomstig van andere organismen.
Toelichting op definitieEen heterotroof organisme is dus afhankelijk van andere organismen: het dissimileert moleculen die uiteindelijk, via een kortere of langere voedselketen, door autotrofe organismen aangemaakt zijn. De simpelste heterotrofen zijn eencellige gisten, en veel soorten bacteriën, maar ook alle dieren, inclusief de mens, zijn heterotroof. De vertering kan zowel in het organisme, zoals de spijsvertering bij dieren, als buiten het organisme, zoals bij schimmels, plaatsvinden.

Het woord "heterotroof" is afkomstig uit het Grieks en betekent letterlijk "zich van anderen voedend" (heteros - "vreemd", "een andere"; trophein - "voeden").

Een mycoheterotroof organisme krijgt de benodigde koolhydraten van een schimmel.

Heterotroof is het tegenovergestelde van autotroof. De meeste planten zijn autotroof: met behulp van zonlicht, kooldioxide uit de lucht, grondwater en mineralen maken planten hun eigen biomoleculen aan. Uitzonderingen zijn parasitaire en epiparasitaire planten. Vleesetende planten zijn niet heterotroof, omdat ze alleen een aanvulling van mineralen, voornamelijk stikstof, van heterotrofe organismen verkrijgen. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Heterotroof
Afbeelding van520px-Troph_flowchart_dutch_txt.svg.png

Een stroomschema waarmee men kan bepalen of een soort autotroof, heterotroof of een subtype is.

autotroften-en-heterotrofie-als-schets-van-de-afdeling-natuurenergie-producenten-heterotrofen-consumenten-fotosynthese-voor-224321855.jpg
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
heterotroofBreder
heterotroofBron van
heterotroofGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
autotroof (Begrip)Gerelateerdheterotroof
Rdf.jpg