troebelheid


Eigenschappen

Voorkeurslabeltroebelheid
DefinitieMate van ondoorzichtigheid van een op zichzelf heldere vloeistof veroorzaakt door de aanwezigheid van fijn verdeeld zwevend materiaal.
Synoniemtroebel, troebele, turbiditeit
Toelichting op definitie(bron: NH / Aquo / DIV)


De troebelheid of turbiditeit van een vloeistof, is de mate waarin kleine deeltjes in die vloeistof het licht dat erdoor valt verstrooien, zodat die vloeistof ondoorzichtig wordt. Troebelheid is daarmee het omgekeerde van helderheid. Suspensies en emulsies kunnen troebel zijn.

Troebelheid wordt meestal beïnvloed door onopgeloste zwevende deeltjes die te klein zijn om waar te worden genomen zonder vergroting, maar wel variëren in deeltjesdiameter. Ditzelfde geldt ook voor rook in de lucht, die eveneens bestaat uit zwevende deeltjes, maar dan in een gas(mengsel).

Wanneer de grootte of eigenlijk dichtheid van de deeltjes, groter is dan die van water zullen ze uiteindelijk naar de bodem zinken, wanneer de vloeistof een bepaalde tijd ergens stil staat. Als de dichtheid van de deeltjes nagenoeg gelijk is aan de dichtheid van de vloeistof zelf, of de deeltjes zijn coloïdaal dan blijven de deeltjes ergens in de vloeistof zweven.

De eenheid waarin de troebelheid wordt uitgedrukt is de Nephelometric Turbidity Unit (NTU) of Jackson Turbidity Unit (JTU). De troebelheid kan ook gemeten worden in absorptie-eenheden.

Bij celkweekexperimenten is de troebelheid een maat voor de concentratie van cellen. Bij deze experimenten wordt vaak gebruikgemaakt van de OD600, waarbij OD staat voor optische dichtheid (eigenlijk identiek aan de absorptie; niet te verwarren met optische dichtheid als synoniem voor brekingsindex) en 600 voor 600 nanometer, de golflengte waarbij doorgaans wordt gemeten. Andere golflengtes kunnen ook gebruikt worden. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-c2b80044-9819-4bbb-8373-c366964305b7
Afbeelding vanTurbidityStandards.jpg
Photo of three glass vials shows turbidity standards of 5, 50, and 500 NTUs.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
troebelheidBreder
troebelheidBron van
troebelheidDeel van
troebelheidGerelateerd
troebelheidLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
european brewery convention unit (Begrip)Bredertroebelheid
jackson troebelheideenheid (Begrip)Bredertroebelheid
nephalometrische troebelheideenheid (Begrip)Bredertroebelheid
troebelheidsmaximum (Begrip)Bredertroebelheid
Rdf.jpg