Computer-aided design


Eigenschappen

VoorkeurslabelComputer-aided design
AfkortingCAD
DefinitieComputer-aided design (CAD) is het ontwerpen van onder meer constructies en apparaten met behulp van computerprogramma's.
Synoniemcad
Toelichting op definitieHet letterwoord CAD stond oorspronkelijk voor computer-aided drafting. Nadien is dit geëvolueerd naar computer-aided design. Vrij vertaald in het Nederlands betekent dit laatste "met behulp van de computer ontwerpen", of, korter, "computerondersteund ontwerpen".

CAD wordt toegepast in diverse vakgebieden waaronder de architectuur (ook wel computer-aided architectural design, CAAD), bouwkunde, landmeetkunde, civiele techniek, stedenbouwkunde, technisch beheer, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en elektronica, staalbouw, wegenaanleg, topografie, industrieel ontwerp en archeologie.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen 2D-, 2½D- en 3D-systemen. De 2D-systemen worden gebruikt om technische tekeningen te maken, de 2½D-systemen zijn een uitbreiding met diepte voor CNC-gestuurde machines (CAM) en de 3D-systemen werken met draad-, oppervlakte-, volume- of solid-modellen. Met deze laatst genoemde kunnen dan bij sommige implementaties ook weer min of meer volledige 2D-tekeningen gegenereerd worden.

De meeste CAD-systemen werken (of zijn compatibel) met het DWG-formaat (DraWinG).

In de bouwkunde en installatietechniek is de volgende stap in CAD-tekensystemen, na het 3D-systeem, het BIM: Building Information Model of bouwwerkinformatiemodel. Aan 3D-objecten worden dan ook andere gegevens gekoppeld. Een onafhankelijk uitwisselingsformaat voor BIM's is IFC (Industry Foundation Classes).

IFC-bestanden worden nu alleen nog gebruikt in bouwkundige applicaties als Revit, Archicad of Bentley AecoSim Building Designer. In applicaties voor civiele techniek (weg- en waterbouw) is het uitwisselingsformaat LandXML en vanaf juni 2018 heeft de Nederlandse overheid besloten om de NLCS op te nemen in de ‘Pas toe of leg uit’ lijst van Forum Standaardisatie. Hierdoor wordt het voor Nederlandse overheden ‘verplicht’ om de NLCS toe te passen. NLCS wordt nu gebruikt in civiele applicaties als NedInfra (Civil 3D).
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Computer-aided_design
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Computer-aided designBreder
Computer-aided designBron van
Computer-aided designDeel van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
AutoCAD (Begrip)GerelateerdComputer-aided design
Meridian (Begrip)GerelateerdComputer-aided design
NLCS (Begrip)GerelateerdComputer-aided design
Rdf.jpg