hevel


Eigenschappen

Voorkeurslabelhevel
AfkortingKHE
DefinitieEen kokervormige constructie met een verhoogd middengedeelte dat twee wederzijds gelegen wateren met elkaar verbindt.
Publieksvriendelijke toelichtingEen geheel met vloeistof gevulde pijp of slang waarvan het ene einde lager gehouden wordt dan de andere, waardoor vloeistof van de laatste mond naar de eerste stroomt.
Synoniemhevels
Toelichting op definitieHet verhoogde middengedeelte gaat in de regel over een waterkering of een (stroom)scheiding heen. De constructie laat dan toe dat een zekere watermassa zich volgens de wet van de communicerende vaten laat verplaatsen tussen wederzijds gelegen wateren. Dit wordt in gang gezet met een vacuümpomp.

Een hevel is een middel om een vloeistof uit een vat te verwijderen. Hiervoor wordt een slang of buis gebruikt waarvan de ingang ondergedompeld is in de te verwijderen vloeistof en de uitgang lager is gepositioneerd dan het vloeistofniveau in het vat. Wanneer de vloeistof naar een ander vat stroomt, dan geldt dat het vloeistofniveau in het doelvat niet hoger mag zijn dan het vloeistofniveau in het bronvat.

De hevel moet eerst geactiveerd worden voordat deze gaat werken. Hiertoe wordt de te gebruiken slang eerst gevuld met de te pompen vloeistof. Dit kan door de luchtdruk aan het uiteinde van de slang weg te nemen (bijvoorbeeld door de lucht uit de slang te zuigen), door de slang tijdelijk in zijn geheel onder het vloeistofniveau in het vat te brengen, of door het vloeistofniveau in het vat tijdelijk te verhogen tot boven het hoogste punt van de hevel.

Wanneer in werking stroomt de vloeistof zonder hulp van bewegende onderdelen het vat uit. De arbeid die hiervoor nodig is, wordt geleverd door de zwaartekracht.
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-8fe08589-18f0-4782-adab-020a103c5f88, https://nl.wikipedia.org/wiki/Hevel, https://www.ensie.nl/wiktionary/hevel
Afbeelding vanhevel


van-heck-algericas-tideway-hevelinstallaties-in-de-haven-van-algericas-spanje.jpg
250px-Siphon_%28PSF%29.png

Schema van een hevel.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
hevelBreder
hevelBron van
hevelGerelateerd
hevelLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
DuikerSifonHevel (Begrip)Brederhevel
peilmerk (Begrip)Deel vanhevel
1d-hevel (Begrip)Gerelateerdhevel
afsluitmiddel (Begrip)Gerelateerdhevel
sturing (Begrip)Gerelateerdhevel
Rdf.jpg