plugafsluiter


Eigenschappen

Voorkeurslabelplugafsluiter
DefinitiePlugafsluiters zijn kleppen met een cilindrische of conische stop die door een roterende beweging de mediastroom kan regelen.
Synoniemplugafsluiters
Toelichting op definitieDe plug in de plugafsluiter heeft één of meerdere openingen zodat het fluïdum door de afsluiter kan stromen. Plugafsluiters zijn vaak eenvoudig en goedkoop. Indien de plug conisch is, zal de as vaak aan de kant van de grootste diameter bevinden. Plugafsluiters zijn vaak voorzien van een stopbuspakking die voorkomt dat het medium naar buiten lekt.

2-weg
De meest eenvoudige en meest voorkomende type plug afsluiter is het 2-weg type, die twee posities kent; namelijk open en dicht. Dit gebeurt bij een draaiing van 90° van de plug. Vaak is de draaiing mechanisch begrensd tot een kwartslag.

3-weg
Het is ook mogelijk om meer dan twee aansluitingen te hebben. In 3-weg systeem kan de stroom van ingang 1 naar uitgang 1 of uitgang 2 worden geleid. Ook kunnen in- en uitgang van functie wisselen zodat bijvoorbeeld uitgang 1 nu uitgang 2 voedt. Het is zelfs mogelijk om alle in- en uitgangen tegelijkertijd met elkaar te verbinden. Deze stromingsmogelijkheden komen overeen met de mogelijkheden van kogelafsluiters.

Een plugafsluiter is bidirectioneel en wordt door middel van een massieve cilindrische of conische plug met een rechte boring afgesloten. Deze plug draait op zijn beurt in een afdichtingsbus. In een open stand staat de plugboring in een lijn met de in- en uitlaatopeningen van de afsluiter. Wanneer we de plug een kwartslag verdraaien wordt de flow gestopt.
Exacte overeenkomsthttp://www.bulkwiki.nl/index.php?title=Plugafsluiters, https://www.fluxer.be/nl/producten/afsluiters/plugafsluiters
Afbeelding vandoorsnede plugafsluiter
Plugafsluiter.
Video van  
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
plugafsluiterBreder
plugafsluiterBron van
plugafsluiterGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg