Small Business Innovation Research

Eigenschappen

VoorkeurslabelSmall Business Innovation Research
AfkortingSBIR
DefinitieDe kern van het instrument SBIR ('Small Business Innovation Research') is de werkwijze waarmee de overheid door een innovatiecompetitie ondernemers uitdaagt om met innovatieve producten en diensten te komen om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Zo helpen innovaties die uit de SBIR-competities voortkomen de maatschappij vooruit.
Toelichting op definitieDe Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert SBIR-competities uit in opdracht van verschillende overheidsdiensten. Met een SBIR-competitie kan een opdrachtgever gebruik maken van de innovatiekracht van bedrijven. Iedere SBIR-competitie leidt tot opdrachten voor onderzoek en ontwikkeling op wisselende onderwerpen. De overheid is daarbij een potentiële afnemer ('launching customer') van de ontwikkelde producten.

Voordelen voor ondernemers Met SBIR is het mogelijk om – in opdracht van een overheid - R&D van de eigen onderneming verder te brengen. Dat maakt SBIR vooral ook interessant voor kleine innovatieve ondernemers (inclusief start-ups). Wie alle fasen succesvol doorloopt, maakt immers kans om de overheid als klant te krijgen. SBIR staat voor Small Business Innovation Research, maar SBIR-oproepen zijn toegankelijk voor alle bedrijven, klein of groot, zolang zij afkomstig zijn uit de EU. SBIR houdt rekening met kleinere ondernemingen door de korte doorlooptijden en fasering van de projecten.

Voordelen voor overheden SBIR kan worden ingezet door aanbestedende diensten zoals ministeries, uitvoeringsorganisaties en decentrale overheden (waterschappen, provincies en gemeenten). SBIR biedt de kans externe marktpartijen in te zetten om oplossingen te vinden voor overheidsuitdagingen.

De SBIR-aanpak verkleint de risico's: de overheid betaalt alleen voor de beste projecten en heeft als sturende klant veel invloed op het eindresultaat. Dit maakt de SBIR anders dan een subsidie of financiering, waarbij het stimuleren van innovatie meer het hoofddoel is.
Voorbeeldhttps://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/sbir/overzicht-sbir-oproepen/satellietdata-verdampingsinformatie
Exacte overeenkomsthttps://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/sbir?utm_campaign=9244280336&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_content=416518199970&utm_term=sbir&adgroupid=92167198205

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Small Business Innovation ResearchBreder
Small Business Innovation ResearchBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg