vlinderklep


Eigenschappen

Voorkeurslabelvlinderklep
DefinitieAfsluiter waarmee een doorstroomopening geheel of gedeeltelijk kan worden afgedicht door middel van een schijf die om haar middellijn draait.
Synoniemvlinderkleppen, smoorklep, smoorkleppen, vlinderafsluiter, vlinderafsluiters
Toelichting op definitieVlinderafsluiter: ronde plaat die in de leiding om z'n as kan draaien.


Bij een vlinderklep ten slotte draait een schijfvormig obstakel rond een as in, of nabij, het midden van het stroomkanaal. Om de afdichting tussen schijf en kamer te garanderen is meestal een (rubber) voering van de kamer aanwezig.

Een vlinderklep (of smoorklep) is een klep die de stroming van een vloeistof of gas geheel of gedeeltelijk afsluit met een schijf die om haar middellijn draait. Door draaiing over een hoek van 90° gaat de vlinderklep dus van open naar dicht of omgekeerd.

Toepassingen zijn onder meer te vinden in de procesindustrie, in elektrische centrales, in HVAC en in benzinemotoren voor de gastoevoer.

Vlinderkleppen dienen vooral als afsluiter, maar kunnen ook als regelklep dienen. De bediening kan met de hand gebeuren of automatisch: elektrisch of pneumatisch. Bij handbediende, grote vlinderkleppen bevindt zich soms een tandwieloverbrenging tussen de as van de schijf en het handrad, zodat meer dan 90° nodig zijn om van open naar toe te gaan en dus een kleinere kracht.

Vlinderkleppen zijn vooral interessant in grotere leidingen, waar ze goedkoper zijn dan andere soorten kleppen.

Industriële vlinderkleppen zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen: geflensd of geschroefd. Bij de geflensde uitvoering heeft de klep twee flenzen, die met afdichtingen tussen de flenzen van de leiding gemonteerd wordt en dan aangespannen met bouten en moeren. Bij de geschroefde uitvoering heeft de klep ook flenzen, maar nu met schroefdraad erin. De vlinderklep wordt met dichtingen tussen de flenzen van de leiding gemonteerd en van beide zijden met bouten bevestigd, dus geen moeren. Het voordeel van de geschroefde uitvoering bestaat erin, dat één kant van de leiding gedemonteerd kan worden als dat nodig is, terwijl de vlinderklep de leiding toe houdt. (Wikipedia)

Vlinderkleppen hebben een relatief eenvoudige constructie. De hoofdcomponenten van een vlinderklep zijn de behuizing, de afdichting, de schijf en de spindel (Figuur 2). Een typische vlinderklep heeft de schijf geplaatst in het midden van de verbonden pijp en een spindel die is verbonden met een actuator of handgreep aan de buitenzijde van de klep. In de gesloten positie staat de schijf loodrecht op de stroom, zoals weergegeven in figuur 2, en wordt afgedicht door de klepzitting. De spindel wordt ook afgedicht door het gebruik van een o-ring. Wanneer de actuator of het handvat de spindel 90 graden naar achteren draait, beweegt de schijf weg van de klepzitting en positioneert deze zich parallel aan de stroom. Gedeeltelijke rotatie zorgt ervoor dat de stroom kan worden gesmoord of geproportioneerd.(Tameson.nl)
Exacte overeenkomsthttps://aquo.begrippenxl.nl/aquo/nl/page/Id-bce2eba9-a9ff-4f52-a8c0-db28599bdbd0, https://tameson.nl/vlinderkleppen.html, https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlinderklep
Afbeelding vanvlinderklep


vlinderklep
De delen van een vlinderklep: Het handvat (of handwiel) (A), spindel (B), spindel o-ring (C), afdichting (D), schijf (E), klepbehuizing (F)

vlinderklep
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
vlinderklepBreder
vlinderklepBron van
vlinderklepLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg