sifon


Eigenschappen

Voorkeurslabelsifon
AfkortingKSY
DefinitieKokervormige constructie met een verlaagd middengedeelte dat geheel met water is gevuld en die twee waterlopen met elkaar verbindt.
Synoniemsyphon, sifons, syphons, grondduiker, grondduikers, onderleider, onderleiders
Toelichting op definitieSifons worden aangelegd als een gebied met eenzelfde peil wordt doorsneden door een watergang met een ander, afwijkend peil. Ook worden dit soort constructies gemaakt om het water van de ene waterloop in het gebied vast te houden, bijvoorbeeld als het water van een beek van een betere samenstelling is dan het water van een kanaal. De constructie wordt meestal van beton gemaakt. Het kan over een constructie gaan van een meter in doorsnede en een lengte van vijftig meter. n principe bestaat een sifon uit afzonderlijke duikers die op zichzelf ook kunstwerken zijn. De vastlegging van de kenmerken van een sifon kan dan ook plaatsvinden op het niveau van de afzonderlijke duikers. Sifon is dan een samengesteld object. De bindende factor voor deze kunstwerken wordt dan verzorgd door de gegevenselementen Identificatie kunstwerk (is component van), identificatie kunstwerk (aangrenzend bovenstrooms) en identificatie kunstwerk (aangrenzend benedenstrooms). (bron: Verklarende Hydrologische Woordenlijst, CHO, "Rapporten en nota's" nr.16, 's-Gravenhage, 1986. / Aquo / DIV)
Voorbeeldhttps://opendata.hunzeenaas.nl/opendataportaal/srv/metadata/fd647873-4270-4966-99be-282fedfee8cf
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-a61d0b50-cbb8-468a-92e4-7706e043504e, https://www.aquo.nl/index.php/Id-69e5ff0e-5a83-440f-85e3-37138ee75802
Afbeelding vanSifon onder het Stadskanaal door nabij N33 / Bareveld.

tekening sifon Bareveld

Sifon onder het Stadskanaal door nabij N33 / Bareveld.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
sifonBreder
sifonBron van
sifonGerelateerd
sifonLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
DuikerSifonHevel (Begrip)Bredersifon
anti-sifoneerklep (Begrip)Deel vansifon
peilmerk (Begrip)Deel vansifon
afsluitmiddel (Begrip)Gerelateerdsifon
hevel (Begrip)Gerelateerdsifon
sturing (Begrip)Gerelateerdsifon
uitstroombak (Begrip)Gerelateerdsifon
zinker (Begrip)Gerelateerdsifon
Rdf.jpg