waterkringloop


Eigenschappen

Voorkeurslabelwaterkringloop
DefinitieDe waterkringloop, hydrologische cyclus of watercyclus is een biogeochemische kringloop en beschrijft alle processen waarbij water door het systeem Aarde circuleert. Hierbij verdampt oppervlaktewater, zoals zeewater. In de atmosfeer vormt deze damp wolken waaruit neerslag valt. Deze komt terug op aarde in waterwegen, of zakt weg als grondwater. Een groot deel verzamelt zich weer als oppervlaktewater.
Synoniemhydrologische cyclus, watercyclus
Toelichting op definitieWaterdamp en de verdamping en condensatie van water zijn belangrijk in de waterkringloop. Zeewater verdampt van nature. Dit proces wordt sterk versneld onder invloed van de zon. Een deel van de waterdamp valt weer als regen terug in zee. Een ander deel blijft in de atmosfeer aanwezig en wordt (al dan niet in de vorm van zichtbare wolken) verplaatst door luchtstromingen.

Als de waterdamp boven land komt dan kan de luchtstroom botsen met een koudere luchtstroming of met heuvels/gebergte. Hierdoor zal de luchtstroming met de waterdamp stijgen en daardoor afkoelen. Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht, dus als de lucht afkoelt zal de waterdamp door condensatie als waterdruppeltjes vrijkomen. Deze vallen dan (onder invloed van de zwaartekracht) naar beneden als neerslag.

Met deze neerslag kunnen drie dingen gebeuren:

de neerslag wordt niet opgenomen door de bodem en loopt als oppervlaktewater, door rivieren en andere watergangen terug naar zee. de neerslag wordt opgenomen door de bodem (infiltratie) en komt via het grondwater uiteindelijk terug in zee. de neerslag verdampt, al dan niet na eerst door planten te zijn opgenomen (evapotranspiratie).

De kringloop is hiermee rond.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Waterkringloop
Afbeelding vanHydrologische_cyclus.png


520px-Watercycledutchhigh.jpg

Waterkringloop, watercyclus of hydrologische cyclus.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
waterkringloopBreder
waterkringloopBron van
waterkringloopGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
hydrologische kringloop (Begrip)Brederwaterkringloop
evaporatie (Begrip)Deel vanwaterkringloop
evapotranspiratie (Begrip)Deel vanwaterkringloop
Oppervlakte-afvoer model (Begrip)Gerelateerdwaterkringloop
afstroming (Begrip)Gerelateerdwaterkringloop
milieu (Begrip)Gerelateerdwaterkringloop
Rdf.jpg