virtueel particulier netwerk


Eigenschappen

Voorkeurslabelvirtueel particulier netwerk
AfkortingVPN
DefinitieEen Virtueel Particulier Netwerk of Virtueel Privénetwerk (Engels: virtual private network), (VPN) is een manier om een local area network (LAN) over een bestaande verbinding, een wide area network (WAN), zoals het internet, uit te bouwen met behoud van vertrouwelijkheid.
Synoniemvirtual private network, virtual private network, VPN, VPN's
Toelichting op definitieVia een VPN is het mogelijk via een bestaand netwerk, zoals het internet, gegevens te delen tussen fysiek gescheiden netwerken. Zo kan een werknemer thuis via VPN inloggen op het netwerk van de werkgever. Het bekendste en meest gangbare protocol is IPsec. Al wordt tegenwoordig, vooral door moderne VPN's, ook veelvuldig van het protocol OpenVPN gebruik gemaakt. (bron: Wikipedia)


VPN staat voor “virtual private network”, een dienst die jouw internetverbinding versleutelt en je online privacy beschermt.

Hoe werkt een VPN?
Een VPN oftewel Virtueel Private Network is een versleutelde, veilige verbinding tussen jouw computer, smartphone of tablet en het internet.

Een VPN verbergt je IP-adres en je locatie. Een IP-adres is een uniek adres dat is terug te leiden tot jouw computer (net zoals een mobiel nummer of je woonadres). Als je gebruik maakt van een VPN neem je het IP-adres en locatie van de VPN-server aan.

De VPN werkt als een soort beveiligde tunnel. Als je per ongeluk verbinding maakt met een netwerk van een hacker (omdat je denkt dat je gebruik maakt van openbare wifi in een hotel of restaurant), dan zorgt de VPN ervoor dat de hacker geen gegevens kan inzien die je verstuurt naar en ontvangt van internet. Dat kan dus wel als je niet gebruik maakt van een VPN en verbind met een openbaar wifinetwerk.


Waarom wil je gebruik maken van een VPN? Een VPN versleutelt alle gegevens die jij verzendt of ontvangt. Bijvoorbeeld je creditcardgegevens bij een aankoop of je BSN bij een inschrijving en je inloggegevens voor een bepaald account. Als een internetcrimineel jouw gegevens probeert te stelen via een openbare wifi dan vindt hij alleen versleutelde en daarmee onleesbare gegevens. Internetten met een VPN-verbinding is dus veel veiliger.

Moet je toch internetten zonder een VPN? Zorg er dan voor dat je in plaats van te verbinden met een openbaar wifinetwerk, gebruik maakt van en databundel. Je maakt dan van je mobiele telefoon een hotspot en gebruikt de data van je mobiele abonnement. Als je toch een openbaar wifi-netwerk wilt gebruiken zonder een VPN, gebruik het dan in ieder geval niet om te internetbankieren of andere onlineactiviteiten doet waar persoonsgegevens of inloggegevens aan te pas komen. (bron: ICT, Hunze en Aa's)
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Virtueel_Particulier_Netwerk
Afbeelding vanVPN_topologie.jpg
Gebruik van een VPN vermijdt het gebruikt van specifieke huurlijnen tussen de gebruikers.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
virtueel particulier netwerkBreder
virtueel particulier netwerkBron van
virtueel particulier netwerkGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg