informatie-architectuur


Eigenschappen

Voorkeurslabelinformatie-architectuur
AfkortingIA
DefinitieDe informatie-architectuur beschrijft de inhoudelijke relaties en samenhang tussen toepassingen en gegevensverzamelingen onderling. Hiermee worden de relaties met informatie en communicatie als bedrijfsmiddelen/productiefactoren van een organisatie inzichtelijk. De informatie-architectuur is daarmee een onderdeel van de Informatievoorziening binnen een organisatie.
Publieksvriendelijke toelichtingEen architectuur van de applicatie-gerelateerde aspecten.
Synonieminformatie architectuur, informatie-architectuur
Toelichting op definitieEr is geen algemeen erkende definitie voor het begrip informatie-architectuur. Andere, gerelateerde termen voor het begrip informatie-architectuur zijn digitale architectuur en architectuur van de informatievoorziening.

De informatie-architectuur is te beschouwen als een onderdeel van de bredere enterprise-architectuur. De informatie-architectuur is leidend bij het opstellen van de applicatie-architectuur (applicatielandschap) of service-architectuur (servicelandschap). In die zin is de informatie-architectuur een model waarmee de Business-IT alignment kan worden vormgegeven.

De informatie-architectuur wordt opgesteld door een informatiekundige in de rol van informatie-architect.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Informatie-architectuur, https://www.begrippenxl.nl/dso/nl/page/IA, https://begrippen.archixl.nl/archixl/nl/page/Applicatie-architectuur
Afbeelding vanapplicatiearchitectuur
Voorbeeld van een Applicatiearchitectuur.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
informatie-architectuurBreder
informatie-architectuurBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg