Simple Object Access Protocol


Eigenschappen

VoorkeurslabelSimple Object Access Protocol
AfkortingSOAP
DefinitieSimple Object Access Protocol (SOAP) is een computerprotocol dat wordt gebruikt voor communicatie tussen verschillende componenten.
SynoniemSimple Object Access Protocollen
Toelichting op definitieSOAP wordt ondersteund door een groot aantal bedrijven en organisaties waaronder IBM, Novell, Microsoft, Oracle, Apache Software Foundation en het vroegere BEA Systems en Sun (nu Oracle). SOAP is een protocol dat XML-berichten stuurt, meestal over HTTP, maar ook over SMTP, HTTPS, JMS of FTP.

Het SOAP-protocol bestaat uit drie onderdelen:

  • Een envelop die een raamwerk definieert voor het beschrijven van wat in een bericht staat en hoe het te verwerken.
  • Een set van codeerregels voor de expressie van 'instanties' van applicatiegedefinieerde datatypen.
  • Een conventie voor de representatie van 'remote procedure calls' en antwoorden. SOAP kan worden gebruikt in combinatie met een grote verscheidenheid aan andere protocollen.
SOAP bundelde in eerste instantie het transport (HTTP) en de boodschap (XML). Naast HTTP kunnen in de huidige SOAP-specificatie (versie 1.1) ook andere protocollen als SMTP, FTP en MQ het transport van de boodschap vervullen. SOAP-implementaties zijn beschikbaar voor vele verschillende talen en omgevingen, zodat ontwikkelaars zich niet hoeven te bekommeren over de vormgeving van SOAP-berichten, over de wijze van versturen en het toepassen van foutcorrectie. Bovendien maken vele producten het mogelijk om Java-, COM- of CORBA-componenten om te vormen tot SOAP-webdiensten.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/SOAP_(protocol)
Afbeelding van220px-SOAP.svg.png
SOAP-structuur

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Simple Object Access ProtocolBron van
Simple Object Access ProtocolGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg