halogeen


Eigenschappen

Voorkeurslabelhalogeen
DefinitieBenaming voor elk van de elementen van de zevende groep van het periodiek systeem: Fluor, Chloor, Broom, Jood en Astaat.
Synoniemhalogenen, zoutvormers, zoutvormer
Toelichting op definitieDe halogenen (IUPAC-groepsnummer 17, vroeger bekend als VIIa) of zoutvormers uit het periodiek systeem hebben als kenmerk dat hun buitenste schil zeven elektronen bevat. De elementen in de halogeengroep zijn: fluor, chloor, broom, jood, astaat en tennessine (tot 2016 was het ununseptium).

De een na laatste (astaat) heeft alleen sterk radioactieve isotopen met halfwaardetijden van enkele uren, waardoor het onmogelijk is er een zichtbare hoeveelheid van te creëren.

Omdat ze slechts één elektron hoeven op te nemen om de edelgasconfiguratie te bereiken, hebben ze oxidatiegetal −1. Halogenen zijn dan ook de sterkste oxidatoren (elektronenacceptoren). Vooral de lichtste in deze groep (fluor) is uiterst reactief.

Omdat waterstof na het opnemen van één elektron een volledig gevulde buitenste schil krijgt, wordt dit element soms ook als halogeen beschouwd. Vanwege de andere niet-halogenide eigenschappen is het officieel geen halogeen.

De naam halogeen komt van het Griekse "hals", dat "zout" betekent. Inderdaad vormen de halogenen gemakkelijk (goed in water oplosbare) zouten met veel metalen. Een bekend voorbeeld hiervan is natriumchloride, oftewel keukenzout. In een reactie van een halogeen met waterstof ontstaat HX, dat een zuur is. Naar beneden gaand in de groep is het gevormde zuur HX sterker. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Halogeen, https://www.aquo.nl/index.php/Id-70e69043-b1a9-41b5-af87-6bb064fc4e93
Afbeelding vanperiodiek_systeem_niet-metaal.jpg
In het bovenstaande periodiek systeem zijn de niet-metalen in kleur aangegeven.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
halogeenBreder
halogeenBron van
halogeenDeel van
halogeenGerelateerd
halogeenLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Astaat (Begrip)Brederhalogeen
broon (Begrip)Brederhalogeen
chloor (Begrip)Brederhalogeen
fluor (Begrip)Brederhalogeen
jood (Begrip)Brederhalogeen
Rdf.jpg