polyester


Eigenschappen

Voorkeurslabelpolyester
DefinitieKunststof waarvan veel zeilboten en kano's zijn gemaakt, door middel van mallen.
Toelichting op definitieBron: Wijk, J van der, Taal van het Water.

Een polyester is een polymeer dat bestaat uit een keten van esterbindingen.

Polyesters worden gevormd door een polycondensatiereactie van dicarbonzuur en een diol of door een polycondensatiereactie van een groot aantal moleculen met zowel een carbonzuur als een alcoholgroep.

Wanneer bijvoorbeeld een polyester wordt geproduceerd uit glycol (ethaandiol) en tereftaalzuur (benzeen-1,4-dicarbonzuur) ontstaat de kunststof polyethyleentereftalaat of pet. Pet wordt gebruikt voor de productie van frisdrankflessen en voor kleding.

Polyesters kunnen zowel thermoplastische (onder invloed van thermische omstandigheden smeltend) als thermohardende (onder invloed van een chemische of thermische reactie uithardende) kunststoffen zijn.

Voor textiele toepassingen wordt thermoplastische polyester gebruikt. De korrels van dit materiaal worden in een spinmachine gesmolten en gevormd tot filamenten. Dit filamentgaren kan men gebruiken om te weven, breien enz. Ook kunnen de filamenten tot vezels gehakt en dan bijvoorbeeld vermengd met katoen tot een vezelgaren gesponnen worden.

Een thermohardende polyester is vaak een vloeibaar mengsel van onverzadigde polyester en styreen. Deze twee componenten kunnen onder invloed van een verharder (een peroxide zoals dibenzoylperoxide of katalysator) met elkaar reageren tot een harde kunststof.
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-f2a215c1-a6ec-4b3b-b0b5-c1f2a3aed7fc, https://nl.wikipedia.org/wiki/Polyester
Afbeelding van360px-PET.png

Structuurformule van polyethyleentereftalaat of pet.

390px-Delft_Polyester.JPG

Polyester kunstwerk in Delft.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
polyesterBreder
polyesterBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg