pingoruïne


Eigenschappen

Voorkeurslabelpingoruïne
DefinitieOverblijfsel van pingo.
Synoniempingoruines, pingoruïne, pingoruïnes
Toelichting op definitieAls het klimaat warmer wordt, bijvoorbeeld aan het einde van een ijstijd, blijft van een pingo een cirkelvormig meer of krater over die pingoruïne wordt genoemd. Veel pingoruïnes worden na het afsmelten van het ijs langzaam opgevuld met veen. Dit opvullen kan vele duizenden jaren in beslag nemen. Doordat in het water in pingoruïnes veel pollen en zaden van planten terechtkomen, wordt in het veen informatie opgeslagen over de vegetatie. Deze informatie kan gebruikt worden om het klimaat dat tijdens de opvulling heerste te reconstrueren. Om deze reden zijn pingoruïnes bij Kwartairgeologen erg in trek als klimaatarchieven. Pingoruïnes kunnen gedateerd worden door middel van bijvoorbeeld tephrochronologie (op basis van in de afzetting gevonden vulkaanas).

In Nederland komen pingoruïnes met name voor in het grensgebied van Groningen, Friesland, kop van Overijssel en Drenthe. Een van de grootste is die van het Mekelermeer, tussen Gees en Nieuw-Balinge. Deze is in 2015 door de provincie Drenthe aangewezen als aardkundig monument. Een prachtig exemplaar is het Esmeer in Huis ter Heide (bij Norg). In de kop van Overijssel, te Steenwijkerwold, ligt een kleine pingoruïne. In de gemeente Tubbergen ligt een tweetal pingo's. De eerste ligt aan de voet van Tubbergen op landgoed Schultenwolde, het Hondenven genaamd. De tweede ligt in de nabijheid van Vasse, Bleuminkspoel genaamd nabij het Vassergrafveld. Ook de meertjes op de Kampsheide bij Balloo en in het Nieuwe Veen in Bruchterveld zijn pingoruïnes. Bij het ven De Wieke in het Daarlerflier ten zuidwesten van Daarle is een pingoruïne te vinden. Het Uddelermeer op de Veluwe is ook een pingoruïne net als de in de nabijheid liggende meertjes; Bleeke meer, Groot Zeilmeer, Klein Zeilmeer en Mottenkuil. In de omgeving van Uddel liggen ongeveer 10 pingoruïnes. In het Leenderbos is het Klein Hasselsven een voorbeeld van een pingo-ruïne. In België komen pingoruïnes voor op de Hoge Venen in de provincie Luik.

Een oude naam voor pingoruïnes is gletsjerkom - vroeger dacht men dat dergelijke kuilen ontstaan waren door achtergebleven brokken landijs. Een op deze wijze gevormde depressie wordt echter aangeduid met de term doodijsgat.
Exacte overeenkomsthttps://aquo.begrippenxl.nl/aquo/nl/page/Id-17e45f47-771c-49bf-af92-694227256a59
Bijna overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Pingo#Pingoruïne, https://www.geologievannederland.nl/landschap/landschapsvormen/pingoruine
Afbeelding vanpingoruïne


pingoruïne

pingoruïne
Pingoruïne Esmeer Fochteloerveen

250px-Pingo_Kampsheide.JPG

Pingoruïne op de Kampsheide bij Balloo.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
pingoruïneBreder
pingoruïneBron van
pingoruïneGerelateerd
pingoruïneLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
pingo (Begrip)Gerelateerdpingoruïne
Rdf.jpg