zandvang


Eigenschappen

Voorkeurslabelzandvang
Afkortingzv-
DefinitieInrichting in een waterloop die dient om het door het water meegevoerde zand te laten bezinken.
Synoniemzandvangen, zandvanger
Toelichting op definitieDoor de stroomsnelheid in het water te verminderen (bijv. door de waterloop te verbreden) kan in het water aanwezig zand bezinken. (Bron: NCS / Aquo / DIV)


Een zandvang is een voorziening die ervoor zorg draagt dat zand in een stromende waterloop gecontroleerd neerslaat, zodat het periodiek kan worden afgevoerd, teneinde blokkering van de stroom -en de bijbehorende wateroverlast- te voorkomen.

Er zijn twee methoden:

  • Een plaatselijke verbreding van de stroom tot een soort kunstmatige vijver. Hier neemt de stroomsnelheid af en het zand slaat neer op de bodem.
  • Een betonnen bak met een rooster waar de stroom overheengeleid wordt. Het zand slaat neer in de bak en wordt zo niet verder meegevoerd.


Zandvangen (meestal afscheiders genoemd) worden ook gebruikt in rioleringen. Met name daar waar de kans bestaat veel zand het het hemelwater via straatkolken daarin terechtkomt. (Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://damo.hetwaterschapshuis.nl/DAMO%202.0/Objectenhandboek%20DAMO%202.0/HTML/Zandvang.html, https://www.aquo.nl/index.php/Id-17b5f91d-4b91-47c9-b64d-f7454132fe5f, https://nl.wikipedia.org/wiki/Zandvang
Afbeelding vanhttps://lh3.googleusercontent.com/proxy/v2aEpRyiC3nKpTeCwThZ8IEERkNl02cycLww2f9rlujlaRfzbaK3GYarrshUFgOo5hSIqiVEt7zMCdrBij7w4Q7vDJRKXik2glxurFj9lcvEig6aGlelzg

DAMO functioneel model kunstwerk

DAMO functioneel model kunstwerk
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
zandvangBreder
zandvangBron van
zandvangGerelateerd
zandvangLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
bijzonder hydraulisch object (Begrip)Gerelateerdzandvang
Rdf.jpgInrichting in een hydro-object die dient om door het water meegevoerd zand te laten bezinken. Door de stroomsnelheid in het water te verminderen (bijv. door de waterloop te verbreden) kan in het water aanwezig zand bezink. (DAMO)