Veenkoloniën

Eigenschappen

VoorkeurslabelVeenkoloniën
DefinitieDe Groninger Veenkoloniën, of kortweg de Veenkoloniën, is de naam van een gebied in het zuidoosten van de provincie Groningen (Oost-Groningen).
SynoniemGroninger Veenkoloniën
Toelichting op definitieHet omvat het grondgebied van de voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer (nu onderdeel van de gemeente Midden-Groningen) en de gemeenten Veendam, Pekela en Stadskanaal en een deel van de voormalige gemeenten Menterwolde (ook onderdeel van de gemeente Midden-Groningen) en Vlagtwedde (nu onderdeel van de gemeente Westerwolde).Het voorvoegsel Groninger slaat daarbij niet op de provincie, maar op de stad Groningen, die de regie voerde over de vervening. Het waren als het ware koloniën van de stad. In een aantal plaatsen (onder meer Stadskanaal) is dat bijvoorbeeld nog terug te vinden in het gemeentewapen en de gemeentevlag.
Tot in de zeventiende eeuw was het een vrijwel onbewoonde streek waar alleen langs de randen op kleine schaal turf werd gewonnen. Sindsdien is vrijwel alle turf afgegraven en is er een compleet nieuw landschap ontstaan, gedomineerd door lintbebouwing langs deels alweer gedempte kanalen.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Groninger_Veenkoloni%C3%ABn
Afbeelding vanLocatie_Veenkoloni%C3%ABn.png
Veenkoloniën
Video van

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
VeenkoloniënBreder
VeenkoloniënBron van
Rdf.jpg