gierpont


Eigenschappen

Voorkeurslabelgierpont
DefinitieEen aan schuitjes verankerde pont.
Toelichting op definitieHet geankerd vaartuig werd door de stroom voortgestuwd en door middel van een kabel van de ene oever naar de andere gedreven. Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van elektrische lieren aan de wal. (bron: Aquo)


Een gierpont is met een kabel bevestigd aan een punt in het midden van de rivier op de bodem. Door het schip schuin op de stroming te draaien, zal de boot door de stroming de overkant bereiken. Gierponten schakelen over op een dieselmotor ter ondersteuning om sneller aan de overkant te komen. De lengte van de kabel is onder meer afhankelijk van de breedte van de rivier. Omdat het ankerpunt en de pont op enige afstand van elkaar zijn wordt de verbindingskabel boven water gehouden met een of meer kleine bootjes (bocht-aken) ter grootte van een roeiboot. Deze bootjes zijn voor het overige scheepsverkeer een teken dat een gierpont gebruikt wordt en tevens dat men de pont diende te passeren aan de andere kant van de bootjes. Omdat een ongemotoriseerde gierpont langzaam is en dus ook hinderlijk voor het overige scheepvaartverkeer kan zijn, zijn er in Nederland en België alleen nog gemotoriseerde gierponten. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-b2ad396e-8d17-4163-9e82-de0f902b862e, https://nl.wikipedia.org/wiki/Veerboot
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
gierpontBreder
gierpontBron van
gierpontLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg