fosforescentie


Eigenschappen

Voorkeurslabelfosforescentie
DefinitieHet uitstralen van eerder op een molecuul gevallen licht, waarbij een golflengte verschuiving plaatsvindt.
Toelichting op definitieHet verschijnsel dat sommige stoffen licht uitzenden, nadat ze eerst aan licht zijn blootgesteld. Waar bij de fluorescentie de kleuren beperkt zijn gebleven tot geel en wit, vinden we bij fosforescentie een groot scala aan kleuren. Witte fosforescentie komt niet voor. In water zijn bepaalde algen en bacteriën bekende fosforescerende media / lichamen. (bron: Themagroep: Waterkwaliteit / Aquo)


Fosforescentie is een bijzonder geval van luminescentie. Het is het verschijnsel dat een stof na te zijn belicht in het donker nog een poos blijft nalichten. Fosforescentie kan ook optreden bij beschieting van een dergelijk materiaal met versnelde elektronen, zoals in een kathodestraalbuis.

De term betekent ongeveer lichten als fosfor. Nu geeft witte fosfor inderdaad ook licht in het donker, maar bij deze stof wordt dit veroorzaakt door oxidatiereacties van de fosfor met zuurstof uit de lucht (het kan ook spontaan ontbranden), en heeft het licht dus een andere oorsprong. In de gebruikelijke nalichtende stoffen is het een gevolg van langzaam terugvallen van door bestraling met licht aangeslagen elektronen. Het feit dat dit langzaam gebeurt komt doordat het terugvallen van de elektronen naar de grondtoestand in de kwantummechanica een verboden overgang betreft. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-f068a56b-d0f6-48d8-862f-2c178a4fb0ca, https://nl.wikipedia.org/wiki/Fosforescentie
Afbeelding van520px-Phosphorescent.jpg
Fosforescerend poeder in zichtbaar licht, UV-licht en bij donker.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
fosforescentieBreder
fosforescentieBron van
fosforescentieLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg