Westerwoldse Aa

Eigenschappen

VoorkeurslabelWesterwoldse Aa
DefinitieDe Westerwoldse Aa (ook: Westerwoldsche Aa) is een rivier in Westerwolde. De rivier wordt gevormd uit de riviertjes of (beken) Mussel Aa en Ruiten Aa die bij Wessinghuizen samen komen. De samengevoegde stroom loopt verder in de richting van de Dollard. In het gedeelte ten noorden van Bad Nieuweschans vormt de Westerwoldse Aa de rijksgrens tussen Nederland en Duitsland.
SynoniemWesterwoldsche Aa
Toelichting op definitieIn de middeleeuwen werd de Westerwoldse Aa na binnenkomst in het landschap Reiderland mogelijk de Reider Ee genoemd. Hij liep door tot aan de Punt van Reide, waar hij uitmondde in de Eems. De grens tussen Westerwolde en Reiderland lag tussen de kerspelen Vriescheloo en Blijham. Andere bronnen menen echter dat hiermee de Pekel A werd bedoeld.

Hoe de Westerwoldse Aa oorspronkelijk heette is niet bekend. De loop werd in de zestiende eeuw naar het oosten verlegd, waardoor Bellingwolde landerijen aan beide kanten van de rivier kreeg. In het begin van de 17e eeuw is sprake van de Bellingwolder Ae of Billingewoltster Ae. De naam Westwolder Aa wordt voor het eerst gebruikt door Cornelis Pijnacker op zijn kaart van Drenthe uit 1634. De loop van Die olde AE bij Blijham wordt afgebeeld op een kaart van de Heerlijkheid Wedde uit 1590. Pijnacker noemt dit De Oude Recker Aa. Het rechtgetrokken verlengstuk hiervan dat uitmondde de Pekel A, werd in de 19e eeuw De Nieuwe Aa genoemd.

Tegenwoordig heet de stroom tot aan Nieuwe Statenzijl ook Westerwoldse Aa en buiten de sluizen Buiten-Aa, Schanskerdiep en Groote Gat.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Westerwoldse_Aa
Afbeelding vanWesterwoldse Aa Nieuwe Statenzijl

Westerwoldse Aa bij Nieuwe Statenzijl.

Westerwoldsche Aa Noord

Westerwoldsche Aa Noord

Westerwoldsche Aa Noord
Westerwoldse Aa Noord

Westerwoldse Aa ten noorden Wedde
Westerwoldse Aa ten noorden Wedde.

Westerwoldse Aa & onderzoeksfuik

Westerwoldse Aa & onderzoeksfuik

Westerwoldse Aa & onderzoeksfuik

Westerwoldse Aa & onderzoeksfuik

Westerwoldse Aa & onderzoeksfuik

Westerwoldse Aa & onderzoeksfuik
Video van

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Westerwoldse AaBreder
Westerwoldse AaBron van
Rdf.jpg