png


Eigenschappen

Voorkeurslabelpng
DefinitieHet PNG- bestandsformaat ( Portable Network Graphics ) is gemaakt als een gratis, open-source alternatief voor GIF. Het PNG-bestandsformaat ondersteunt acht-bit paletafbeeldingen (met optionele transparantie voor alle paletkleuren) en 24-bit truecolor (16 miljoen kleuren) of 48-bit truecolor met en zonder alfakanaal - terwijl GIF slechts 256 kleuren en één transparant ondersteunt kleur.
Synoniem.png
Toelichting op definitieVergeleken met JPEG blinkt PNG uit wanneer de afbeelding grote, uniform gekleurde gebieden heeft. Zelfs voor foto's - waar JPEG vaak de keuze is voor uiteindelijke distributie omdat de compressietechniek doorgaans kleinere bestandsgroottes oplevert - is PNG nog steeds zeer geschikt voor het opslaan van afbeeldingen tijdens het bewerkingsproces vanwege de verliesloze compressie.

PNG biedt een patentvrije vervanging voor GIF (hoewel GIF zelf nu patentvrij is) en kan ook veel algemeen gebruik van TIFF vervangen. Afbeeldingen met geïndexeerde kleuren, grijstinten en ware kleuren worden ondersteund, plus een optioneel alfakanaal. De Adam7 interlacing maakt een vroege preview mogelijk, zelfs wanneer slechts een klein percentage van de beeldgegevens is verzonden. PNG kan gamma- en chromaticiteitsgegevens opslaan voor verbeterde kleurafstemming op heterogene platforms.

PNG is ontworpen om goed te werken in online weergavetoepassingen zoals webbrowsers en kan volledig worden gestreamd met een progressieve weergaveoptie.  PNG is robuust en biedt zowel volledige controle van de bestandsintegriteit als eenvoudige detectie van veelvoorkomende transmissiefouten. 
Van PNG afgeleide geanimeerde formaten zijn MNG en APNG , die achterwaarts compatibel zijn met PNG en door de meeste browsers worden ondersteund.
Exacte overeenkomsthttps://en.m.wikipedia.org/wiki/Image_file_formats
Bijna overeenkomsthttps://en.m.wikipedia.org/wiki/Portable_Network_Graphics

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
pngBreder
pngBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg