IBA Klasse II


Eigenschappen

VoorkeurslabelIBA Klasse II
DefinitieIBA, verwijdert met name zwevende stoffen.
SynoniemIBA klasse 2
Toelichting op definitieVoor de zuivering van huishoudelijk afvalwater in kwetsbare gebieden is de IBA klasse II ontwikkeld.


Tank 1:

  • Voorzuivering; in deze tank komt al het huishoudelijk afvalwater binnen. Huishoudelijk afvalwater bestaat ongeveer éénderde uit toiletwater en voor tweederde uit waswater. In deze eerste fase wordt het afvalwater voorgezuiverd en voorbereid op de volgende zuiverende fase. Door het toevoegen van speciaal ontwikkelde enzymen en bacteriën worden alle afvalstoffen gereinigd en afgebroken door anaërobe micro-organismen. Daardoor ontstaat een homogene oplossing van verschillende vervuilde stoffen die gemakkelijk verder afgebouwd kunnen worden. Op de bodem van de tank bevindt zich een basisbed bacteriën voor een reeds anaërobe afbraak van de afvalstoffen.


Tank 2:

  • Zuivering: In de opstartfase wordt in de zuiveringstank een basisbed bacteriën toegevoegd die voor een continue afbraak zorgt van de afvalstoffen. Door de continue toevoeging van zuurstof kunnen de aërobe bacteriën op een optimale manier de afvalstoffen omzetten en zuiveren. De beluchters die zich in de tank bevinden worden gevoed door een bovengrondse pomp. Deze beluchters zorgen voor micro luchtbellen die verspreid worden in de tank. Door een overvloed aan bepaalde schadelijke stoffen in het afvalwater worden deze bacteriën en enzymen afgebroken. Daarom is het van uiterst belang de aangegeven dosissen op de juiste tijdstippen toe te voegen zodat een correcte werking van uw zuiveringssysteem gegarandeerd wordt.


Tank 3:

  • Nazuivering: De derde tank vormt de nazuiveringsfase. Hier worden alle overgebleven zwevende en drijvende stoffen gescheiden van het gezuiverde afvalwater. De resterende afvalstoffen vormen een sliblaag op de bodem van de tank. Het gezuiverde water kan nu de installatie verlaten en op de nodige manier verwijderd worden.
Voorbeeldhttps://afvalwatertechniek.nl/nl/oplossingen/waterzuivering/iba-klasse-ii, https://aquamilieutechniek.com/product/iba-ii-systeem-5-i-e-4-500-liter-pe-kunststof/?gclid=Cj0KCQiAjc2QBhDgARIsAMc3SqSZglCBA6g9M2klvKtGSmH0v-LD8AvfnhETBxetmlzQXjSrP88ghbgaAvJ_EALw_wcB, https://brinkveldprojectburo.nl/iba-systemen/iba-klasse/
Exacte overeenkomsthttps://data.gwsw.nl/1.4.1/Basis/IBAKlasseII
Afbeelding vanIBA Klasse II


IBA Klasse II

IBA Klasse II.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
IBA Klasse IIBreder
IBA Klasse IIBron van
IBA Klasse IIDeel van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
IBA Klasse IIIa (Begrip)GerelateerdIBA Klasse II
Rdf.jpgEen IBA-klasse II is een afvalwaterzuiveringssysteem met twee of drie compartimenten (kamers of tanks). Deze individuele behandeling afvalwatersystemen (IBA) zijn onder andere ingericht op het fysisch verwijderen van zwevende stoffen (SS). De IBA-klasse II systemen zorgen voor een verregaande biologische zuivering van huishoudelijk afvalwater. De zuivering van het afvalwater vindt, in tegenstelling tot een septictank (septische put), plaats onder aerobe omstandigheden. In onder andere de zuurstofrijke (aerobe) ruimten wordt het organisch materiaal door bacteriën afgebroken of verwerkt. Deze systemen worden ook wel ‘permanent actief slibsystemen’ genoemd.