lokstroom

Eigenschappen

Voorkeurslabellokstroom
DefinitieEen lokstroom is een kleine kunstmatig opgewekte waterstroom waarmee vissen worden verleid een bepaalde kant op te zwemmen.
Synoniemlokstromen
Toelichting op definitieEen lokstroom wordt bijvoorbeeld gebruikt om vissen in een vistrap te laten zwemmen, met name als dit een vislift of vissluis is. Omdat een vis de aandrift voelt om tegen de stroom in te zwemmen, komt de stroom vanuit het object waar men de vis naartoe wil lokken. Een kleine stroom is vaak voldoende om een vis aan de andere kant van een gemaal te brengen.

Vissen zwemmen bij het zoeken naar paaiplaatsen intuïtief tegen de stroom in. Daarom lokt men vissen met stroming de vispassage in, een zogenaamde lokstroom.

Door te zorgen dat de stroming vanuit de vispassage sterker is dan de stroming die vanaf de stuw komt, wordt de vis de goede kant op gestuurd. De lokstroom moet niet te sterk zijn want dan kunnen kleinere vissen er niet tegen in zwemmen.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Lokstroom
Bijna overeenkomsthttps://www.wrij.nl/thema/kennis-informatie/waterthema'-0/natuur-0/vismigratie/vismigratie/vispassages/
Afbeelding vanLokstroomgemaal gevisualiseerd in Arcgis.


vispassage Breebaart met lokstroomgemaal
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
lokstroomBreder
lokstroomBron van
lokstroomGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
aalgoot (Begrip)Gerelateerdlokstroom
lokstroomgemaal (Begrip)Gerelateerdlokstroom
Rdf.jpg