porositeit


Eigenschappen

Voorkeurslabelporositeit
DefinitieHet (intergranulaire) volume van de poriën gedeeld door het totale volume van de grond (bodemdeeltjes en poriën).
Synoniempercentage poriën, poriënfractie, poriëngehalte, poreusheid
Toelichting op definitie(bron: Aquo)


Porositeit of poreusheid is de aanwezigheid van kleine openingen (poriën) in een materiaal. Men herkent er het woord "porie" (kleine opening) in. Porositeit heeft in het algemeen tot gevolg dat het materiaal langzaam vocht doorlaat. Ook opzuigen of omhoogzuigen van vocht door capillaire werking is mogelijk.

In de bodemkunde duidt men met de term porositeit de hoeveelheid poriën in de bodem aan. Deze wordt gemeten als percentage 'ledigheid' ten opzichte van de vaste stof. Zo bestaat zandsteen met een porositeit van 35% voor 65% uit zandsteen en voor 35% uit ander materiaal, bijvoorbeeld gas of vloeistof.

In een bodem met een goede porositeit kunnen zuurstof, water en voedingsstoffen goed doordringen tot de plantenwortels. Te veel water in de grond beïnvloedt de porositeit nadelig. De poriën lopen namelijk vol en verhinderen een goede beluchting, de mineralen lossen op en kunnen zelf uitspoelen. Ook zware machines kunnen een ondergrond vastrijden en de porositeit nadelig beïnvloeden. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-ff39cdc9-7c47-4ed6-a902-0b80b9069501, https://nl.wikipedia.org/wiki/Porositeit
Afbeelding van300px-Asphalt_base.jpg
Poriën in asfalt.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
porositeitBreder
porositeitBron van
porositeitGerelateerd
porositeitLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
effectieve porositeit (Begrip)Brederporositeit
primaire porositeit (Begrip)Brederporositeit
Rdf.jpg