Regionale Energiestrategie


Eigenschappen

VoorkeurslabelRegionale Energiestrategie
AfkortingRES
DefinitieGezamenlijke aanpak van partijen in een regio, om de energietransitie in hun regio te versnellen en daarmee bij te dragen aan de afspraken uit het Klimaatakkoord.
SynoniemNationaal Programma Regionale Energiestrategie
Toelichting op definitieOp 28 juni 2019 publiceerde het kabinet het Klimaatakkoord: de Nederlandse uitwerking van de internationale klimaatafspraken van Parijs (2015). We gaan met elkaar de CO2-uitstoot sterk verminderen: in 2030 met de helft ten opzichte van 1990. Eén van de afspraken is dat 30 energieregio’s in Nederland onderzoeken waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. Maar ook welke warmtebronnen te gebruiken zijn zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen. Waar is ruimte en hoeveel? Zijn de plekken maatschappelijk gezien acceptabel en financieel haalbaar? In een Regionale Energiestrategie (RES) beschrijft elke energieregio zijn eigen keuzes.
Het Nationaal Programma RES ondersteunt de regio’s bij het maken van de RES’en door kennis te ontwikkelen en delen, procesondersteuning te bieden en een lerende community te faciliteren. Daarnaast verbindt ze partijen, agendeert knelpunten en signaleert koppelkansen om de ambities te kunnen verwezenlijken.
Exacte overeenkomsthttps://regionale-energiestrategie.nl/default.aspx
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Regionale EnergiestrategieBreder
Regionale EnergiestrategieBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg