beslissingsondersteunend systeem hoogwater


Eigenschappen

Voorkeurslabelbeslissingsondersteunend systeem hoogwater
AfkortingBOS Hoog Water
DefinitieHet Beslissend Ondersteunend Systeem (BOS) wordt gebruikt om tijdens een hoogwaterperiode de waterstanden te voorspellen en op basis van de voorspellingen beslissingen en maatregelen te nemen.
SynoniemBOS Hoog Water, BOS Hoogwater, BOS-Hoogwater, BOS
Toelichting op definitieHet BOS Hoog Water bestaat uit:
  • 'FTP file server', waarmee metingen en verwachtingen worden verzameld. De metingen van de waterstanden komen uit de eigen telemetriesystemen van de waterschappen, terwijl de metingen en verwachtingen van de neerslag en de zeewaterstanden bij het KMI worden opgehaald. Het raadplegen van de waterstanden gebeurt eens per uur. De neerslagmeting komt ook eens per uur binnen en de verwachte neerslag en zeewaterstanden iedere zes uur;
  • 'Oracle database server', waarin de metingen en verwachtingen worden opgeslagen. De verwachtingen worden niet overschreven en zijn daarom achteraf geheel traceerbaar. De resultaten van de SOBEK-berekeningen worden ook volledig opgeslagen. Deze grote hoeveelheden data vragen om een geoptimaliseerde en robuuste database;
  • 'SOBEK server/client', waarbij SOBEK wordt geïnitialiseerd met de waterstandmetingen. De randvoorwaarden in demodellen worden gevuld vanuit de gemeten en verwachte neerslag en zeewaterstanden. Op ieder moment kan zo een actuele berekening worden uitgevoerd voor de nabije toekomst. Bij Hunze en Aa's wordt gebruik gemaakt van de modules Channel Flow en Rainfall Runoff. Sturing van kunstwerken is toegepast in de eerste module.
  • 'ArcGIS cliënt', waarin de resultaten worden gepresenteerd en geanalyseerd. Hiervoor zijn extensies ontwikkeld waarmee waterstanden, debieten en waterbalans van verschillende runs kunnen worden geanalyseerd. Vanuit dit systeem kan met een druk op de knop een 'clickable map' worden gemaakt met de verschillende neerslagscenario's en maatregelen, zoals de inzet van bergingsgebieden.
Voorbeeldhttps://edepot.wur.nl/355299
Afbeelding vanBOS hoogwater strategie omschrijving

BOS hoogwater strategie omschrijving.

Functionele onderdelen van het BOS Hoog Water
Functionele onderdelen van het BOS Hoog Water.

SOBEK-model waterschap Hunze en Aa's
SOBEK-model waterschap Hunze en Aa's.

BOS hoogwaterstanden, grafiek Zuidbroek

BOS hoogwaterstanden, grafiek Zuidbroek.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
beslissingsondersteunend systeem hoogwaterBreder
beslissingsondersteunend systeem hoogwaterBron van
beslissingsondersteunend systeem hoogwaterGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg