elektriciteitsnet


Eigenschappen

Voorkeurslabelelektriciteitsnet
DefinitieHet elektriciteitsnet is het stelsel van elektrische leidingen dat wordt gebruikt om elektriciteit te transporteren van de elektriciteitscentrales naar de eindgebruikers, de consumenten en bedrijven, en tussen centrales onderling.
Toelichting op definitieHet net is onder te verdelen in:
  • het hoogspanningsnet, een netwerk van elektrische geleiders voor het transport van elektriciteit vanaf elektriciteitscentrales naar onderstations. Dit net voert doorgaans spanningen van ongeveer 10 kilovolt tot honderden kilovolt en
  • het lichtnet of laagspanningsnet, een netwerk van elektrische geleiders voor het transport van elektriciteit vanaf onderstations naar eindgebruikers, met een spanning van ongeveer 100 tot enkele honderden volt. 230 V is in Europa gebruikelijk.


De leidingen tussen de grotere onderstations en de transformatorhuisjes worden soms apart gezien als middenspanningsnet. Delen van het net met verschillende spanningen zijn gekoppeld door onderstations, waar de spanning omhoog of omlaag wordt getransformeerd, en waar ook vaak voorzieningen zijn om circuits te schakelen en de belasting te regelen. Voor grotere industriële eindgebruikers is levering op hogere spanningsniveaus, bijvoorbeeld 10 kV, ook mogelijk.

De gebruikte frequentie op het hoogspanningsnet en het lichtnet komt overal in de wereld overeen. Die frequentie is in het grootste deel van de wereld 50 hertz, behalve in Noord-Amerika en het noordelijke deel van Zuid-Amerika, daar is het 60 hertz. Alleen waar leidingen onder de grond worden gelegd, wordt gelijkstroom gebruikt.

Het kan worden opgemerkt dat steeds meer consumenten van elektriciteit ook producent worden. (Bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Elektriciteitsnet
Afbeelding vanonderdelen elektriciteitsnetwerk
Onderdelen elektriciteitsnetwerk.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
elektriciteitsnetBreder
elektriciteitsnetBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
hoogspanning (Begrip)Deel vanelektriciteitsnet
laagspanning (Begrip)Deel vanelektriciteitsnet
middenspanningskabel (Begrip)Deel vanelektriciteitsnet
elektrische spanning (Begrip)Gerelateerdelektriciteitsnet
Rdf.jpg