bruinkool

Eigenschappen

Voorkeurslabelbruinkool
DefinitieVeen dat onder druk in de loop der tijd gevormd is.
Synoniemligniet
Toelichting op definitieBruinkool of ligniet is een fossiele brandstof die bestaat uit plantenresten die in diepe aardlagen tot koolstof en andere scheikundige verbindingen worden omgezet.


Bruinkool, en vooral de geologisch minst oude bruinkoolsoort spriet, wordt soms ook ligniet genoemd. Ligniet is echter een geologische term en duidt op geologisch afzettingsmateriaal dat ook in niet-exploiteerbare hoeveelheden (en vervuild door andere materialen) voorkomt. Bruinkool echter is een spreektaalterm die altijd een delfstof aanduidt: bruinkool is een vorm van ligniet die zuiver genoeg is om exploitatie economisch te verantwoorden.

Bruinkool bestaat uit afzettingen van plantenresten die in het geologisch verleden langdurig aan hoge druk en warmte zijn blootgesteld. De transformatie door toenemende blootstelling aan druk en temperatuur van veen veroorzaakt eerst bruinkool, dan steenkool, daarna antraciet en ten slotte grafiet. Bij verdere compressie van grafiet zou diamant kunnen ontstaan. Droge bruinkool bevat tot 75% koolstof. Ter vergelijking: droge turf bevat tot 60% koolstof en antraciet tot 95% koolstof.

Bruinkool heeft een hoog zwavelgehalte. Verbranding van bruinkool in verouderde elektriciteitscentrales (met name in Oost-Europa) draagt daarom bij aan zure regen. In moderne bruinkoolcentrales wordt de zwaveluitstoot grotendeels afgefilterd.

Er zijn twee soorten bruinkool:

  • Zachte bruinkool of (geologisch) xyloide ligniet, waartoe (soms) onversteend fossiel hout (xyliet of ingekoolde stukken hout) en de brandstof spriet worden gerekend.
  • Compact ligniet (perfect ligniet); de geologisch oudste bruinkool.
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-ecdbbf5a-b2db-43c7-94b5-4c3d48bf93ab
Afbeelding van390px-Lignite_Klingenberg.jpg
Bruinkool afkomstig uit de dagbouw Welzow-Süd in de elektriciteitscentrale Klingenberg in Berlijn.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
bruinkoolBreder
bruinkoolBron van
bruinkoolLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg